Turnul din Pisa, secretele din spatele unei creații incredibile

Turnul din Pisa, secretele din spatele unei creații incredibile

Turnul din Pisa are o înălțime de 58 de metri, a fost construit în secolul al XII-lea și are o fundație de numai trei metri. La patru ani de la construcția sa, turnul a început să se încline. La acea vreme s-a spus că este mâna diavolului.

De-a lungul timpului, turnul s-a înclinat cu 5 metri spre sud, față de axul central. În anul 1993, s-a impus o intervenție rapidă de consolidare, în urma căreia turnul a fost îndreptat către axul central cu 50 cm.

Explicația specialiștilor privind înclinarea turnului a fost cea legată de compoziția și structura solului. Rămâne un mister cum de nu s-a prăbușit turnul în cei aproape 1000 de ani de când a fost construit.

Unii specialişti explică faptul că turnul nu s-a prăbușit, prin producerea fenomenului de interacțiune dinamică sol-structură. Astfel s-ar putea explica rezistența sa la cutremure puternice.

Turnul din Pisa, o istorie complexă

Construcția turnului a început în anul 1174 și a fost finalizat în anul 1350. Construcția a durat foarte mult din cauza războaielor succesive care au avut loc în Pisa, dar și a faptului că timp de 90 de ani, lucrările au fost întrerupte.

Lucrările au fost începute sub conducerea arhitectului Bonnano Pisano și au fost terminate în anul 1350, când s-a hotărât ca partea care adăpostește clopotele să fie realizată în stil gotic, pe o structură foarte rigidă.

Loading...

În perioada dictaturii lui Mussolini, turnul a fost considerat o rușine națională. El a ordonat ca cei mai buni arhitecți și constructori să se implice într-un proiect de îndreptare a turnului. Proiectul s-a dovedit a fi un eșec.

În anul 2008, autoritățile italiene au scos 70 de tone de sol din subsolul turnului și pentru prima dată, turnul s-a oprit din înclinare. S-a spus că turnul nu se va mai înclina timp de 200 de ani. Turnul dispune de 7 clopote pentru șapte note muzicale.

În timpul celui de al Doilea Război Mondial, aviația americană a evitat să bombardeze zona unde este amplasat turnul, Piața Miracolelor, considerând că turnul este o minune a arhitecturii mondiale.

loading...

Related posts