Take a fresh look at your lifestyle.

TUDOR VLADIMIRESCU, VICTIMA CREZURILOR SALE

0

Cine a fost Tudor Vladimirescu? Omul Eteriei, mason, omul țarului Alexandru I sau reprezentantul boierimii române? Tudor Vladimirescu s-a născut în anul 1780, în satul Vladimirești, Gorj.

El a învățat carte în casa boierului Glogoveanu care voia să facă din băiatul isteț un bun administrator de moșie. Tudor face mai multe călătorii în Transilvania, unde moșierul Glogoveanu făcea negoț cu vite.

La 18 ani, intră în rândul pandurilor, după datina județului în care se născuse. Pandurii erau o categorie privilegiată, se bucurau de scutiri de impozite și alte privilegii. În anul 1806 este numit vătaf pe plaiul de la Cloșani.

El a ajuns să fie cunoscut de căimăcănia de la Craiova. În toată această perioadă, Tudor a făcut comerț cu turcii de pe Ada Kale, cu negustorii de la Craiova și Orșova. În anul 1807, Tudor a condus detașamentul generalului Isaiev și a fost numit comandir al trupelor de panduri. S-a distins în luptele de la Cerneți, Rahova, Negotini și Cladova. Comandanții ruși l-au lăudat pentru talentul și vitejia sa militară. A fost decorat cu ordinul Sf. Vladimir cu spade și gratificat cu aur. Această distincție i-a asigurat protecția consulului Rusiei.

Mai târziu, otomanii împreună cu boierul Glogoveanu i-au distrus moara și i-au prăduit toată moșia. Tudor a spus, voi face 12 perechi de opinci din pielea a 12 boieri.

Loading...

Contemporanii lui Tudor Vladimirescu l-au descris ca fiind un om sumbru, aspru, vorba lui era scurtă și poruncitoare. În drumul său spre București, lângă Golești, Vladimirescu a ucis 24 de panduri pentru furturi și jafuri. Moartea lui Tudor Vladimirescu este și astăzi un mister.

Se spune că el ar fi supraviețuit atentatului din anul 1821 și ar fi slujit la Mănăstirea Polovraci ca și călugăr. O cronică a timpului descrie moartea lui Vladimirescu, undeva pe iazul morii, de lângă Târgoviște.

Tudor Vladimirescu

Din porunca lui Caravia, un apropiat al lui Ipsilante, i-au fost înfipte în piept mai multe sulițe. Trupul i-a fost aruncat într-un puț de lângă grădina lui Geartolu. Pandurii au fost dezinformați cu privire la moartea lui Vladimirescu. Li s-a spus că este plecat la Ipsilanti pentru tratative, de teama unei revolte.

loading...