Mistere

Trovantii, misterul pietrelor vii si care cresc

Natura deține una dintre cele mai importante forțe ale creației. Atunci când vorbim sau scriem despre creație trebuie să ne eliberăm mintea și să fim deschiși spre orice posibilitate. Cu milioane de ani în urmă, natura, din dorința de a-și arăta forța a creat niște pietre care parcă au viață. Acestea se regăsesc și pe teritoriul țării noastre și au fort denumite generic trovanți.

În principiu, trovanții sunt gresii cu o textură mai dură decât a stratului în care se dezvoltă. Tendința lor este de creștere spontană, din centru către periferie, cu o rată de depunere care poate atinge 4-5 cm în 1200 ani. Apar sub forma unor agregate minerale nodulare, sferoidale, elipsoidale, discoidale, cilindrice sau dendritice cu structură masivă, concentrică sau plană, având dimensiuni de la câțiva milimetri la câțiva metri. Sunt incorect cunoscuți în anumite cercuri sub numele de „pietre care cresc”.

Aceste pietre care au viață au stârnit nu doar mirarea oamenilor de rând, dar și specialiștilor. Diverse studii au fost efectuate pe trovați, dar nici până în ziua de astăzi nu s-a putut stabili cu exactitate procesul care stă în spatele dezvoltării acestor pietre.

trovanti3 - Trovantii, misterul pietrelor vii si care cresc

Astfel de pietre se găsesc şi pe Dealul Feleacului (jud. Cluj), pe teritoriul satului Caşolţ (Sibiu), în Munţii Buzăului, dar şi în Hasdat (Hunedoara). Scopul principalul al Rezervaţiei Naturale Muzeul Trovantilor. De asemenea, în alte diverse locuri din lume se pot admira trovanții care pot fi găsiți sub diverse dimensiuni. Cel mai mare poate atinge și 10 metri înălţime, ceea ce semnifică că se dezvoltă de zeci de mii de ani sau poate și mai mult.

Pietrele care cresc din senin

trovanti2 - Trovantii, misterul pietrelor vii si care cresc

Localnicii diverselor zone în care există trovanți cred că aceste pietre au viață. Ori de câte ori ploaia spală pământul, la fel ca și ciupercile, trovanții răsar din pământ. Cei existenți deja se dezvoltă mult mai bine după o ploaie sănătoasă decât atunci când este secetă.

loading...

Paracelsus, vestitul medic alchimist, susţinea, în secolul XV, ca pietrele ar avea memorie, ele deţinând un vast univers de cunoştinţe. Ele ştiu totul despre originea formării Pământului şi a Cerului. Memoria lor este infinită şi în ele regăsim întreaga istorie a Universului. Dar pentru a le înţelege, pentru a le desluşi tainele, trebuie să ai un suflet pur, trebuie să înveţi că să le simţi.

trovanti - Trovantii, misterul pietrelor vii si care cresc

Concreţiuni grezoase s-ar fi observat şi în solurile lunar şi marţian. Se numesc ,,afinele”, datorită formei şi culorii. Nu este cunoscută textura lor, şi nici cine a determinat, creşterea prin imitare. Fantastica lume a trovantilor rămâne însă necunoscută. Oamenii de ştiinţă nu au reuşit încă să desluşească misterul formarii acestora. Ei nu fac decât să tot emită ipoteze.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top