Istorie

Trei fapte mai putin cunoscute din istorie

Ora de vară

În 1444, oraşul fortificat Basel era pe cale să fie atacat. Afară se aflau duşmanii, iar unii se infiltraseră şi în oraş. Paznicii i-au prins pe unii dintre asediatori şi au aflat că atacul trebuia să înceapă la prânz. O santinelă a dat cu o oră înapoi ceasul din piaţă (pe atunci nu existau ceasuri de mână şi nici prin case). Astfel că atacatorii infiltraţi în oraş au început atacul cu o oră mai devreme, fără să fie ajutaţi de cei de afară, fiind arestaţi cu toţii. Se pare că a fost pentru prima oară când a rămas consemnat în istorie faptul că cineva a dat ora exactă înapoi cu o oră.

Marea Persecuţie împotriva creştinilor

Diocletian a fost unul din puţinii împăraţi, care, după 21 de ani de domnie a abdicat de la putere şi s-a retras spre sfârşitul vieţii la reşedinţa sa puternic fortificata, un palat monumental, din apropiere de oraşul antic Salona. În jurul acestui palat a fost construit în timp oraşul Split, în Croaţia de azi, de către cei ce se refugiau în castel din faţa atacurilor migratorilor. Reşedinţa sa, perfect păstrată, se poate vizita în prezent. Diocletian a fost unul din puţinii împăraţi care au murit de moarte naturală şi nu asasinat.

Pe vremea sa, la sugestia Tetrarhului Galerius, a fost decretată Marea Persecuţie împotriva creştinilor, din anii 303 – 311, pentru a-i determina pe creştini să se întoarcă la vechile credinţe în zeităţi, credinţe considerate mai sigure pentru buna funcţionare a Imperiului Roman.

Înainte de Marea Persecuţie împotriva creştinilor, de pe vremea lui Diocletian, din anii 303 – 311, a existat o etapă premergătoare, cea împotriva maniheiştilor. Liderii acestora erau îngropaţi de vii, împreună cu scripturile lor. Mai târziu, a fost decretat un ordin prin care maniheiştii de rând erau executaţi prin decapitare, iar cei de rang înalt erau trimişi să lucreze în mine, ca sclavi.

loading...

Maniheiştii proclamau natura duala a lumii, a lui Dumnezeu şi a omului, Spiritul Viu (şi tot ce era viu) fiind alcătuit din părţi egale de bine şi rău, într-o luptă fără sfârşit.

Un milion de morți într-o singura bătălie

B%C4%83t%C4%83lia de pe Somme - Trei fapte mai putin cunoscute din istorie

Bătălia de pe Somme din 1916 a fost cea mai lungă şi mai sângeroasă din Primul Război Mondial. Au murit în această bătălie mai mult de un milion de oameni de ambele părţi. (peste 400.000 de britanici şi 200.000 de francezi faţă de 400.000 de germani de cealaltă parte). Britanicii şi francezii au luptat împotriva forţelor germane, pe un front de 40 km, pe râul Somme, în nordul Franţei, încercând să străpungă frontul.

Scopul a fost ca germanii să aducă trupe de la Verdun pentru a reduce pierderile de trupe de pe acel front. Pierderile de pe Somme au fost în final superioare celor de la Verdun şi în linii mari luptele s-au terminat cam pe aceleaşi poziţii de pe care au început. La ororile acestei bătălii sângeroase a participat şi viitorul lider nazist, Adolf Hitler.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top