Take a fresh look at your lifestyle.

Trebuie să ne căutăm planetă nouă! Clima a luat-o razna, caniculă dincolo de Cercul Polar

Scandinavia se confruntă în ultimele zile cu temperaturi anormal de mari. În locuri unde maximele rareori trec de 20 de grade, au fost înregistrate temperaturi-record, chiar şi dincolo de Cercul Polar, unde termometrul a arătat în multe locuri între 31 şi 34 de grade Celsius.

Vremea neobişnuit de caldă a provocat însă incendii în peninsulă, în special în Suedia, care a cerut asistenţă de urgenţă din partea statelor membre ale Uniunii Europene.

Ţările din nordul Europei sunt afectate în ultimele zile de un val neobişnuit de căldură de căldură, fiind înregistrate temperaturi cu mult peste valorile medii obişnuite pentru această perioadă.

Claire Nullis, purtător de cuvânt al Organizaţiei Meteorologice Mondiale, a declarat într-o conferinţă de presă că temperaturile înregistrate în ţările scandinave au depăşit cu până la zece grade Celsius valorile obişnuite pentru această perioadă a anului. „Chiar şi la latitudini apropiate de cercul polar temperaturile au depăşit în ultimele zile 30 de grade Celsius, ceea ce este destul de extraordinar“, a afirmat Nullis.

În Finlanda, unde temperatura medie din iulie este de aproximativ 18 grade, mercurul a depăşit 30 de grade în unele localităţi din nord, potrivit site-ului skynews.com. De asemenea, în satul Drag, din Norvegia, la 69 de grade latitudine nordică, au fost 34 de grade zilele trecute, în timp ce, în urmă cu un an, maxima ajungea la doar 15 grade, scrie Adevărul.ro.

Un alt exemplu este regiunea Laponia, un loc caracterizat de prezenţa zăpezii şi a frigului, unde temperatura a ajuns la 33 de grade Celsius. Şi nopţile au fost calde „acasă la Moşc Crăciun“: temperaturile nu au scăzut sub 18 grade, unde, în mod normal, minimele sunt între 4 şi 7 grade.

Loading...

Caniculă în oraşul lui Moş Crăciun

Alte regiuni cu temperaturi-record înregistrate în ultimele zile: în oraşul norvegian Trondheim au fost înregistrate 32,4 grade, record absolut de când se fac măsurători meteorologice, la fel ca în „oraşul lui Moş Crăciun“, Rovaniemi (Finlanda), unde au fost 32,2 grade. Situaţia e îngrijorătoare pentru că seceta a dus la incendii de vegetaţie în Cercul Arctic şi mai multe persoane au avut nevoie de tratament din cauza arsurilor solare.

Totdată, fermierii avertizează că vremea le afectează culturile – din cauza ierbii uscate, calitatea laptelui a scăzut. Temperaturile extreme vor prelungi seceta cu care aceste ţări se confruntă încă din luna mai, „ceea ce poate avea un impact important asupra agriculturii şi a riscului de incendii“, a mai spus purtătorul de cuvânt al OMM.

Incendii masive în Suedia

În prezent, Suedia este ţara cea mai afectată de incendii de vegentaţie şi se confruntă cu cele mai ridicate temperature din ultimul secol.  În oraşul suedez Uppsala au fost 34,4 grade, cea mai mare temperatură din ultimii 43 de ani, iar în nordul Suediei, la Kvikkjokk, în care uneori temperatura ajunge şi la 0 grade în iulie, au fost 32,5 grade, maximă absolută, potrivit washingtonpost.com. 61 de incendii ardeau în toată ţara vineri după-amiaza în Suedia, potrivit SOS Alarm, scrie thelocal.se, iar fumul generat de acestea e vizibil din spaţiu.

O persoană şi-a pierdut viaţa săptămâna trecută într-un astfel de incendiu, a anunţat poliţia, citată de AFP, şi mii de personae au fost evacuate din regiunea  Sala, din cauza extinderii focului pe sute de kilometri. Suedia a cerut asistenţă de urgenţă din partea statelor membre ale Uniunii Europene pentru a stinge incendiile izbucnite pe suprafaţa mare. Suedia s-a mai confruntat cu incendii de vegetaţie şi în trecut, însă niciodată pe o suprafaţă atât de extinsă şi atât de aproape de Cercul Arctic.

loading...

Comentariile sunt închise.