Tratamente naturiste pentru diabet

Diabetul este o cadere a sistemului metabolic, care cauzeaza un nivel excesiv al zaharului din sange (peste 80-110mg%). Odata aparut, diabetul dureaza toata viata.

Boala fiind progresiva, necesita o monitorizare permanenta, controlul glucozei in sange si urina, fiind analize pe care diabeticul trebuie sa le faca lunar sau cel mult la doua luni. Nu e usoara viata unui bolnav de diabet. Dar trebuie sa fie constient ca, netratata la timp sau incorect tratata, boala poate conduce la instalarea rapida a unor complicatii acute (coma diabetica), iar viata ii este in pericol.

Cu putina disciplina si o dieta sanatoasa, diabeticii pot duce o viata normala. in ziua de azi, avem la dispozitie numeroase modalitati de a preveni si de a trata diabetul. Dar, pe langa tratamentul alopat, orice bolnav diagnosticat cu diabet poate folosi si remedii naturiste. Nu ezitati sa profitati de vechile leacuri, efectele lor au ajutat diabeticii vreme de sute de ani, va vor ajuta si pe dumneavoastra!

Unele alimente, ca zaharul, dulceata, marmelada, bomboanele si in general, toate zaharicalele, sunt strict interzise diabeticului.

Cunoscand continutul aproximativ de glucide al alimentelor, diabeticul isi poate alcatui singur meniul zilnic, in functie de cantitatea de glucide permisa de medic (150 g glucide in 24 ore). Orice diabetic stie ca 300 de grame de mere contin 30 de grame de glucide sau ca 200 de grame de piine au 100 grame de glucide (recomandata e piinea graham).

Toti nutritionistii recomanda o alimentatie bogata in fructe pentru ca zaharul din ele, cu exceptia strugurilor, este mai bine tolerat de diabetic decat glucoza. Grasimile nu trebuie consumate in cantitati prea mari, deoarece predispun la acidoza, iar cu timpul pot duce la incarcarea cu grasimi a peretilor arteriali, favorizand aparitia gangrenei diabetice sau a anginei de piept. Dintre grasimi, sunt recomandabile cele vegetale (ulei, mai ales cel de porumb) si mai putin untura, untul, slanina si galbenusul de ou. sunt de asemenea lipsite de glucide alimentele bogate in albumine, ca ouale, carnea, pestele si branzeturile, in afara de urda si de brinza de vaci. Zarzavaturile sarace in glucide pot si trebuie sa completeze regimul zilnic al diabeticului.

  • Trucul cu masline

    Ce sfaturi are pentru diabetici medicina traditionala? in primul rand, renumit este ceaiul de teci de fasole, pentru scaderea glicemiei. Mai sunt bune si infuziile de frunze de dafin, salvie, coada calului, galbenele, pufulita cu flori mici, cimbrisor.

Se fierbe o lingurita de amestec la o cana cu apa timp de 3 minute. Se consuma zilnic trei cani, cate una inaintea fiecarei mese principale cu o jumatate de ora. Un pahar (200 ml) de ovaz nedecorticat se clateste cu apa rece, se toarna intr-un vas cu capac si se opareste cu un l de apa clocotita. Se acopera cu capacul si se lasa sa infuzeze timp de 12 ore. Se strecoara prin trei straturi de tifon si lichidul rezultat se bea in trei reprize, timp de o zi. Tratamentul dureaza trei luni, dupa care se face pauza o luna.

Ovazul ramas dupa strecurarea infuziei se da prin masina de tocat carne. Se toarna peste el un litru de apa si se lasa sa fiarba timp de 20 de minute. Se strecoara si se bea. Aceasta fiertura regleaza functiile ficatului la diabetici. 200g de simburi din cele mai mari si cele mai frumoase masline se pun la uscat timp de 2-3 saptamani, dupa care se sparg in piua si se risnesc pana devin o pulbere fina. in fiecare dimineata, se fierbe o cana de apa cu o lingurita de pulbere si se bea cu inghitituri mici, pe stomacul gol, pana la ora amiezii. in acest timp, se mai ia o lingurita de ulei de masline. Cura se tine zilnic, pana la epuizarea prafului de simburi. Se poate repeta dupa jumatate de an.

  • Afinul, un prieten de nadejde

    Pentru normalizarea glicemiei, se iau trei stiuleti de porumb fara boabe si se pun la fiert in doi litri de apa. Cand lichidul se reduce la jumatate, se imparte in patru cani si se bea toata cantitatea in decursul unei zile. Cura dureaza trei zile, timp in care se masoara glicemia inainte de a incepe tratamentul si la cateva zile dupa. Ceaiul de afin nu poate lipsi din nicio dieta a diabeticilor.

Se prepara astfel: o lingura de frunze maruntite se pune in 250 ml apa clocotita. Se acopera 15 minute si se strecoara. Se consuma 2-4 cani pe zi. Se mai poate folosi si macerat: se pun doua lingurite de planta macinata cu rasnita de cafea in 250 ml apa, pentru 12 ore, apoi se strecoara. Se poate lua chiar praful care se obtine din frunze uscate, care se tine sub limba cateva minute, apoi se inghite.

Se poate face acest lucru de trei ori pe zi, cu 15 minute inainte de mese. Se poate adauga acest praf in ciorbe sau mancaruri. Tratamentul cu afin este cel mai eficient deoarece contine myrtilina, supranumita insulina vegetala. Cu afin, exista si o terapie ruseasca. Se bea un litru de infuzie de afin pe zi, sau doua trei cani de infuzie din frunze de dud, se ia o lingurita de boabe de mustar de trei ori pe zi. Vechii rusi mai recomanda si terapia prin ras, pentru efectul acesteia de a diminua zaharul din sange.

  • Infuzii, pulberi, rachiu

    Fitoterapia mai recomanda in tratamentul diabetului infuzia din muguri de liliac: o lingura de muguri se pun intr-un litru de apa clocotita. Se ia cate o lingura, de trei ori pe zi. Un alt remediu este maceratul de urzici: se lasa la macerat in alcool frunze de urzici, timp de o saptamana, apoi, se bea cate un paharel, de trei ori pe zi, cu 30 de minute inainte de fiecare masa.

Fasolea verde este si ea un remediu excelent: se fierb pastaile de la 3 kg de fasole verde si, din zeama obtinuta, se bea cate o ceasca dimineata, pe stomacul gol, timp de doua saptamani. 300 grame de fasole verde este egala cu 2 unitati de insulina. Foarte buna este si ceapa fiarta in lapte. Se mananca de doua ori pe luna, fara a bea laptele. Se spune ca sucul de telina, trei paharele pe zi, scoate cantitatea de zahar din sange. Mai sunt buni 4-5 morcovi pe zi, tijele de papadie, sucul de castraveti proaspeti, 100 ml zilnic.

Cura de vasc are si ea rol terapeutic. Vascul se lasa in apa rece pana a doua zi, apoi se incalzeste usor, se strecoara, se beau trei cescute pe zi, timp de 2-3 saptamani. Se prepara usturoi macerat in rachiu de secara. Se folosesc trei capatani de usturoi zdrobite intr-o sticla de un litru de rachiu, se macereaza 14 zile, se consuma o lingura in fiecare zi, inainte de micul dejun.

De asemenea, diabeticilor le este recomandat sa manance jumatate de lingurita de scortisoara zilnic, deoarece aceasta echilibraza nivelul de zahar din organism si aduce rezultate benefice in ceea ce priveste sanatatea inimii. Face minuni dietabogata in acizi grasi Omega 3. Pestele este cea mai buna sursa, medicii recomandand cu precadere somonul, sardinele si macroul, deoarece scad nivelul colesterolului rau din organism.

  • Sucuri si salate

    Ca tratament natural pentru diabet, fitoterapia mai recomanda un amestec din cerentel (3 p), frunze de mur si de afin (cate o parte din fiecare), sclipeti (3 p), coji (teci) uscate de fasole verde (2 p). Se pune o lingurita cu varf de amestec la 250 ml de apa, se opareste si se lasa sa stea timp de trei minute, apoi se strecoara.

Se consuma, zilnic, 1,5-2 litri din acest ceai. Un alt leac este sucul crud de varza, consumul zilnic de morcovi proaspeti, ceapa si usturoi. intrucat radacina de obligeana vindeca aproape toate afectiunile pancreasului, aceasta planta ajuta si in diabet. Se lasa o cana cu apa rece, pe timpul noptii, cu o lingura rasa de radacina de obligeana, se incalzeste usor a doua zi, se filtreaza si se bea cate o inghititura inainte si dupa fiecare masa. Frunzele si mladitele de soc sunt si ele indicate in diabet, sub forma de ceai.

diabet - Tratamente naturiste pentru diabet

Primavara, este recomandata salata din frunze si tulpini de papadie, care este bine sa fie consumata zilnic, timp de 4 saptamani. 10-15 tulpini de papadie pe zi pot produce o scadere totala a nivelului zaharului in sange. Radacinile de cicoare se pot oferi diabeticilor drept zarzavatul de regim cel mai bun. si prazul este excelent.

Peste 500 g de praz, taiat pana la varfurile verzi, se toarna 0,7 l de vin alb sec si se lasa 24 de ore acoperit. Se filtreaza si lichidul se toarna in sticle. Se bea, dimineata si seara, cate o gura. Resturile pot fi puse pe paine si mancate. Sucul de creson (nasturel), cate 60-150 ml/zi, amestecat cu apa sau lapte, ajuta la normalizarea glicemiei.

sursa

loading...

S-ar putea să-ți mai placă și Mai multe de la același autor

Lasă un răspuns