Medicina alternativa

Tratamente naturiste pe baza de in

Inul se folosesc semintele de in in constipatie (1-2 linguri de seminte intregi), in litiaza renala si cistite: 1 lingura de seminte macerate in 100 ml de apa, timp de 30 de minute, la care se adauga lamaie.

inul - Tratamente naturiste pe baza de inIInul se cultiva in Romania pentru tulpinile sale din care se scot fibre textile si pentru semintele din care se extrage un ulei gras, utilizat atat in pictura cat si in medicina.
Semintele de in – Semen Lini – pe langa uleiul gras mai contin o cantitate insemnata de mucilagii localizate in membrana celulara a epidermei, glicozide ca linamarina si linocinamarina, saruri de potasiu si magneziu.

O cantitate de 1-2 linguri de seminte de in intregi, luate in cursul unei zile sau seara la culcare, regleaza constipatiile cele mai rebele prin actiunea mecanica asupra intestinului. Datorta mucilagiilor, ele au actiune emolienta in inflamatiile tubului digestiv.

O lingura de seminte intregi macerate in 100 g apa, timp de o jumatate de ora, da o bautura emolienta si racoritoare, care se foloseste in tratarea inflamatiilor intestinale. Unii autori recomanda ceaiul preparat din seminte de in, amestecat cu putina lamaie in litiaza renala (piatra la rinichi) si in inflamatiile vezicii urinare.


Pentru uzul intern se vor folosi numai semintele intregi.

Extern, semintele macinate – Farina Lini – se folosesc sub forma de cataplasme. Faina de seminte se amesteca cu apa si se fierbe pana devine o pasta. Aceasta pasta se pune intre doua bucati de panza si se aplica pe locul bolnav. Se mentine in permanenta calda, timp de cateva ore. Cataplasma de in calmeaza durerile, ajuta la fluidificarea si evacuarea puroiului din abcese si furuncule. Pentru a se crea o actiune antiseptica, e bine ca la faina de in sa se adauge si flori de musetel pulverizate. Pentru copii mici, cataplasmele de mustar se fac amestecate cu faina de in pentru a scadea actiunea iritanta a mustarului.

In cistite (inflamatiile basicii urinare) se fac spalaturi calde sau bai cu fiertura din 2-4 linguri de seminte la 500 g apa. In arsuri se foloseste uleiul de in amestecat in parti egale cu apa de var. Se pune totul intr-o sticla curata si se agita pana se formeaza un lichid alb-laptos, cu care se unge arsura. Aceasta are proprietatea de a calma durerile, racori si vindeca rana.
loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top