Transalpina, șoseaua pe care trebuie să conduci măcar o dată în viață

Transalpina este unul dintre cele mai fascinante drumuri din Europa. Este un obiectiv turistic extrem de important, dar în același timp și o provocare pentru că orice șofer ar trebui să conducă pe acest drum măcar o dată în viață.

Transalpina, localizare

Transalpina este cel mai înalt drum din sud-estul Europei. Mai este cunoscut și sub numele de DN 67C și face legătura între  Novaci din județul Gorj și Sebeș din județul Alba. Cel mai înalt punct al acestei șosele se află la Pasul Urdele și are nu mai puțin de 2145 m.

Transalpina străbate patru județe – Gorj, Vâlcea, Sibiu, Alba – traversând Munții Parâng de la sud la nord.

transalpina

Istorie și legende

Izvoarele istorice ne spun că Transalpina își are originea în perioada dacilor. Se pare că aceștia l-au folosit pentru prima dată, pentru a traversa munții. Apoi au venit romanii, care în războaiele cu dacii, l-au folosit și apare în cărțile de istorie sub numele de „coridorul IV strategic roman”.

În acele vremuri, Transalpina era doar o potecă de munte, folosită de soldații romani pentru a ajunge la Sarmisegetusa Regi.

Loading...

Câteva secole mai târziu, undeva pe la începutul secolul al XVIII-lea, drumul era cunoscut sub numele de Poteca Dracului. Era folosit de ciobani pentru procesul de transhumanță. De ce purta acest nume? Probabil pentru dificultatea de a urca cu oile până în vârful muntelui.

Un secol mai târziu, o altă consemnare apare în textele străvechi. Fiecare familie din zona, contribuie cu o sumă de bani, fiecare după posibilități, pentru refacerea drumului. Se pare că la începutul secolului al XIX-lea, drumul era perfect funcțional.

La începutul Primului Război Mondial, nemții au reabilitat drumul, pietruindu-l. Această investiție a fost făcută din rațiuni militare, dar în cele din urmă a fost foarte puțin folosit.

Din aceleași rațiuni militare, regele Carol al II-lea a luat decizia că Transalpina trebuie modernizat. A ost trimis primul ministru din acea vreme, Gheorghe Tătărăscu, însoțit de 20 de călăreți din Novaci, pentru a trasa direcția precisă a drumului. În 1934 au început lucrările de reabilitare, care au fost terminate în 1939. Însuși regele l-a inaugurat în 1939, motiv pentru care poartă și în ziua de astăzi numele de Drumul Regelui.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, drumul a fost iarăși reabilitat. Nu a fost nici atunci prea folosit. Cu toate acestea, după Revoluția din 1989 a fost lăsat în paragină până în 2009, când au început alte lucrări de reabilitare. Aceste lucrări au durat până în 2016, când un raport oficial arăta că șoseaua Transalpina este în proporție de 99% asfaltată.

Drumul Regelui

Transalpina – Drumul Regelui, porneşte din Jina de unde coboară pe o distanţă de 7 km până la Şugag. De aici începe urcuşul. După câţiva kilometri se ajunge la Barajul Tău şi apoi la Barajul Oaşa. Transalpina continua traversând în partea stânga Barajul Oaşa mergând apoi până la Obârşia Lotrului.

Ce lunngime are Transalpina?

Traseul Transalpinei are o lungime de:141 km de la Novaci (Gorj) la Sălişte (Sibiu) – acesta fiind traseul original al Transalpinei
137 km de la Novaci (Gorj) la Sebeş (Alba)  pentru cei care aleg această rută.

Novaci  – Rânca  – 20 min
Rânca – Obârşia Lotrului – 40 min
Obârşia Lotrului  – Lacul Oaşa – 30 min
Lacul Oaşa – Dobra (Şugag) – 30 min
Dobra (Şugag) – Sălişte  – 60 min  (Şugag – Sebeş – 30 min)
Transalpina se parcurge în 3 ore – fără trafic şi pauze / 4 ore cu trafic / 5 ore cu trafic şi pauze.

Obiective turistice pe Transalpina

Un drum fantastic, desprins din cărțile de poveste, cu serpentine prin fiecare șofer adevărat ar vrea să conducă măcar o dată în viață. Așa este descris acest drum extraordinar. Cu toate acestea, există numeroase obiective turistice, care nu trebuie ratate.

Cheile Oltețului

Cheile Oltețului

Se întind pe o porțiune de doar 1500 metri, dar sunt spectaculoase. Pereți drepți, care oferă senzația de minuscul în fața naturii. Cei care ajung în această zonă sunt fascinați de frumusețea peisajului, dar în același timp realizează că forța naturii este una extrem de mare, care poate, în același timp, crea lucruri frumoase, dar și distruge tot ce i se opune.

Se recomandă ca acestă aventură să fie făcută într-o zi cu soare. În zilele ploioase sau cu vând există posibilitatea căderii pietrelor.

Pestera Polovragi

Peștera Polovragi

După 200 – 300 metri de urcuș prin Cheile Oltețului, în dreapta, se deschide o poartă de dimensiuni impresionante, a cărei amenajare ne îndeamnă să intrăm. Această peșteră este una de-a dreptul fascinantă, asupra căreia numeroase mistere planează și în ziua de astăzi. Trebuie să amintim că în Peștera Polovragi se află tronul lui Zamolxis. Se spune că încăperea acestui tron este încărcată cu energii pozitive, energii rămase moștenire de la strămoșii noștri dacii.

Numeroși turiști au spus că în momentul în care s-au apropiat de de piatră pe care obișnuia să se odihnească zeul dacilor sunt cuprinși de diferite sentimente sau gânduri stranii.

Mai mult de atât, atunci când a fost descoperită pentru prima dată, în Peștera Polovragi au fost descoperite urme de picior uman încălțat, care datează de acum 2000 de ani. Așadar, dacă mergeți pe Transalpina, nu ezitați să vizitați această minunăție a naturii, o adevărată filă din istoria dacilor.

Mănăstirea Polovragi

Mănăstirea Polovragi

Mănăstirea Polovragi se afla în imediata vecinătate a peşterii cu acelaşi nume. Lăcaşul de cult are o vechime ce depăşeşte 500 de ani. Se obişnuieşte ca în fiecare an, de Sfântul Ilie (20 iulie), la mănăstire să se organizeze o “nedeie”, la care participă, deopotrivă, gorjeni, vâlceni şi transilvăneni.

transalpina1

Pentru o mai bună coordonare, acum există și o hartă 3D a drumului Transalpina. Cu câteva click-uri puteți să vedeți cu exactitate unde vă aflați și la ce distanță sunt obiectivele turistice.

Cazare pe Transalpina

Turiștii ajunși pe Transalpina vor găsi cazare la pensiuni în zona Rânca. Rânca este o localitate transformată în staţiune cu mult timp în urmă, în 1930, fiind de altfel aflată la cea mai mare altitudine din ţară (1650m).

De asemenea,mai există unități de cazare și pe drumurile adiacente, adică în în Novaci, Baia de fier, Horezu sau Polovragi. Turiștii care vin din partea de nord a drumului Transalpina vor putea găsi cazare în Mărginimea Sibiului sau pe Valea Oltului, cum ar fi la Voineasa, Obârşia Lotrului sau Brezoi.

Așadar, nu ezitați să vizitați această zonă superbă, cu un peisaj desprins din cărțile de povești. Trebuie să mai menționăm că Transalpina a fost prezentată și în diverse reportaje ale televiziunilor din străinătate. Este caracterizată precum o șosea dintr-o altă lume, pe care trebuie neapărat să conduceți măcar o singură dată în viață.

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și