Trăim într-un Univers simulat? Iată răspunsurile oamenilor de știință

Ultimele descoperiri în domeniul fizicii cuantice cumulate cu observarea Universului îi împing pe cei mai mulți oameni de știință să afirme că trăim într-un spațiu simulat. Întrebarea este dacă vrem să știm cu adevărat acest lucru?

În 1999, celebrul film Matrix a adus pentru prima dată în ochii opiniei publice ideea de univers simulat. Personajul principal, putea să sfideze orice lege a fizicii pentru că a realizat că trăiește într-o simulare virtuală executată de mașini inteligente dotate cu cele mai fine simțuri.

Acțiunea filmului începe în clipa în care Neo are de făcut o alegere bizară: să ia pilula albastră și să orbească pentru a reveni la realitate sau să ia pilula roșie pentru a descoperi tainele simulării universale?

Oamenii de știință din ziua de astăzi nu au cum să ne ofere această alegere, dar studiile efectuate asupra radiațiilor spațiale indică faptul că totul nu este nimic decât o mare simulare. Cei mai mulți dintre specialiști afirmă că sunt șanse extraordinar de mari ca noi să fim inteligențe artificiale prinse într-o simulare universală decât inversul.

Prima încercare de a demonstra realitate în legătură cu Universul din care facem parte, s-a petrecut în 2001, când Seth Lloyd, un inginer în mecanică cuantică, a realizat un studiu impresionant. Cercetătorul a calculat cantitatea de energie de care ar fi avut nevoie Universul pentru a ajunge la mărimea actuală, în condițiile în care am aplica teoria Big Bang-ului ca fiind veridică. Rezultatul a fost unul fascinant, pentru că Lloyd a ajuns la concluzia că Universul ar fi avut nevoie de mai multă energie decât a fost capabil să emită de la nașterea sa și până în prezent. Acest aspect a fost punctul de pornire pentru generarea teoriei simulării universale.

Pe de cealaltă parte, susținătorii acestei teorii sunt de părere că omul nu va putea detecta niciodată proprietățile universale ale simulării, indiferent de nivelul tehnologic la care va ajunge.

Dacă privim cu atenție modelele Universului timpuriu simulat pe calculatoarele din ziua de astăzi, realizăm că însăși inteligența artificială este capabilă de crearea unui univers, chiar dacă este în formă incipientă.

“În condițiile actuale am putea efectua simularea vieții omului timp de un secol, folosindu-ne de cele mai performante calculatoare care există în ziua de astăzi”, declara Silas Beane, fizician nuclear de la Universitatea Washington din Seattle.

Această afirmație ne duce cu gândul la o concluzie la care au ajuns oamenii de știință: Dacă razele cosmice nu au origini aleatorii atunci cu siguranță că Universul este doar o simulare.

Beane a mai reușit să facă o descoperire importantă în 2007. Fizicianul a reușit să demonstreze că dacă Universul este o simulare atunci vom putea observa o cantitate maximă de energie pentru cele mai rapide particule. Astronomii au observa că razele cosmice, particule de mare viteză, care se produc în alte galaxii ajung întotdeauna pe Terra cu un cumul energetic extrem de mare, de 1020 electroni volți.

univers simulat

Această descoperire indică din nou faptul că trăim într-un mare simulare, efectuată de un calculator extrem de inteligent, dezvoltată pentru amuzamentul creatorilor noștri. Dacă suntem în această simulare atunci legile naturii nu există, ci pur și simplu sunt niște comenzi prestabilite de creator din respectivul calculator. Acest enunț ne duce cu gândul că orice ființă este artificială pe această planetă și chiar dacă ne place sau nu are viața stabilită după un anumit destin, care bineînțeles este programat de respectivul calculator.

Problema este că nu există cale de întoarcere, iar alegerea de a lua pastila roșie sau albastră aparține fiecăruia.

loading...
CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)