Univers

Trăim într-o lume virtuală? Teoria lui Elon Musk este demolată de o echipă de specialiști

Teoria care susține că trăim într-o lume virtuală este un subiect controversat în cercurile științifice. Dezbătută la cele mai înalte nivele ale cunoașterii, teoria este una care a generat numeroase semne de întrebare, motiv pentru care o echipă de specialiști de la Oxford University, Hebrew University of Jerusalem şi NRC Kurchatov Institute au elaborat o lucrare științifică prin care o desființează.

Teoria unei lumi virtuale

În urmă cu câțiva ani, filozoful suedez Nick Bostrom a adus în atenția lumii științifice ideea unei lumi ireale, sub forma unei simulări. Ideea nu este străină celebrului film Matrix și susține că tot ceea ce vedem în jurul nostru face parte dintr-o simulare, motiv pentru care trăim într-o mare iluzie.

Rick Terrile, cercetător la NASA, este un alt adept al acestei teorii. El susține că o inteligență ieșită din comun a generat întreg universul într-o simulare. Aici este plasat și omul, care de fapt se află într-un fel în închisoare și astfel este rupt de realitate.

Anul trecut, Elon Musk, şeful Tesla şi al SpaceX, omul care dorește cu ardoare înființarea unei colonii pe Marte în cel mai scurt timp, a făcut o serie de declarații șocante. El susține că există șanse una la un milion ca oamenii să nu trăiască într-o simulare. Mai mult de atât, a susținut că tot ceea ce vedem în jurul nostru face parte din această simulare, la o grafică extrem de bună. Musk crede că în următoarele decenii, omul nu va mai fi capabil să facă diferența între realitatea virtuală, creată cu ajutorul calculatoarelor și realitate. Motivul este simplu, tehnologia va avansa atât de mult încât omul va fi capabil să creeze o realitate virtuală la o rezoluție impresionantă.

Lucrarea științifică care demolează teorii realității virtuale

O echipă de oameni de știință, de la Oxford University, Hebrew University of Jerusalem şi NRC Kurchatov Institute, au elaborat o lucrare științifică, extrem de complexă, prin care încearcă să contrazică această teorie. Lucrarea se bazează pe calcule foarte complicate, iar concluzia este una simplă. Dacă o entitate sau cineva ar simula un întreg univers, ar fi nevoie de un calculator la fel de mare precum Universul.

Pentru a controla doar câteva sute de particule este nevoie de resurse inimaginabile, ceea ce în opinia specialiștilor nu este imposibil, dar foarte puțin probabil. Pentru un asemenea simulator calculatoarele clasice sau cele cuantice nu ar fi de ajuns, motiv pentru care specialiștii exclud această teorie.

matrice Trăim într-o lume virtuală? Teoria lui Elon Musk este demolată de o echipă de specialiști

Mai mult de atât, dacă la această simulare s-ar adăuga o particulă nouă, atunci mărimea simulatorului de calcul s-ar dubla.

Așadar, concluzia oamenilor de știință este una singură. Teoria realității virtuale nu este imposibil să existe, dar este foarte puțin probabil să fie reală.

Sursa

Advances.sciencemag.org

 

loading...
Comments
To Top