Descopera

Traditii si curiozitati despre Paste

Paștele este una dintre cele mai importante sărbători ale creștinătății. După cum bine știm, Paștele nu cade în aceeași dată, dar în mod normal se sărbătorește între 22 martie şi 25 aprilie, doar în acest an s-a produs o excepție. Calculul datei acestei sărbători se efectuează ținând cont de două aspecte, ziua în care pică echinocțiul de primăvară și mișcarea de rotație a Lunii în jurul axei Pământului. Doar îmbinând aceste două evenimente se poate stabili cu exactitate momentul în care Iisus a fost răstignit pe cruce.

Termenul de “paşte” se trage din cuvântul ebraic “pesah” care semnifică o trecere. Această trecere este clipa în care Iisus își părăsește corpul fizic, eveniment ce a intervenit în urma crucificării și ajunge în forma sa pură, în lumea de dincolo. Durata Paștelui este de 40 de zile și cel mai important moment sunt cele trei zile de după Paște.

Obiceiul încondeiatului ouălor provine din perioada precreștină și a fost practicat chiar și de vechii egipteni sau de persani pentru sărbătorirea primăverii. Această tradiție a fost preluată de lumea creștină și în zilele noastre se crede că ouăle vopsite cu roșu simbolizează sângele lui Iisus, dar această credință este total eronată.

De asemenea, un alt simbol al Paștelui este celebrul iepuraș. Acest concept a fost inventat în SUA prin secolul al XIX-lea și presupune că de fiecare dată când este Paștele un iepuraș de culoare albă să aducă ouă roșii. Pentru că tabloul să fie complet, primul iepuraș din comestibil a fost fabricat în secolul al XIX-lea din aluat și zahăr. Ulterior au fost făcuți și cei din ciocolată, iar în ziua de astăzi sunt puși spre vânzare în fiecare an peste 90 de milioane de astfel de iepurași.

În România fiecare zonă are propriile ei curiozități și tradiții. De exemplu, în noaptea de înviere, în Țara Moților, băieții trebuie să ia toaca din biserică și s-o instaleze în cimitir unde o păzesc până dimineața. În cazul în care este furată atunci ei trebuie să-i răsplătească pe toți sătenii. Fetele din Bucovina au o misiune și mai delicată pentru că trebuie să spele clopotnița, iar mai apoi să se spele și ele cu aceeași apă. În zona de nord a țării, pe lângă pască și cozonac se mai prepară și o prăjitură specială, numită „babă”, care se mănâncă doar în ziua de Paște. O tradiție stranie se regăsește în zona Sibiului, unde în noaptea de înviere un pom este împodobit cu ouă roșii, iar în Banat, copiii se spală cu apa în care a stat peste noapte un ou roșu.

Paste 9 - Traditii si curiozitati despre Paste

Acestea sunt doar câteva dintre curiozitățile care se regăsesc în diverse zone ale țării noastre, dar cu toate acestea Paștele rămâne una dintre cele mai speciale sărbători ale creștinătății.

loading...
loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top