Take a fresh look at your lifestyle.

Trădători și eroi, Silviu Crăciunaș și Ion Mihai Pacepa

0

Scriitorul Stefan Zweig spunea că mersul istoriei a fost determinat de două categorii de oameni, eroi și trădători. Trebuie să recunoaștem că de multe ori, eroii s-au folosit de trădători și invers.

Silviu Crăciunaș este un caz controversat

Silviu Crăciunaș este un caz controversat despre care, în ultimii ani, s-a scris foarte mult. S-a născut în anul 1916 și a murit în anul 1998. S-a implicat în mișcarea legionară, a fost un apropiat al național-țărăniștilor, a fost o voce a exilului românesc, dar și un informator asiduu al Securității. Despre Silviu Crăciunaș s-a spus că a fost un personaj tenebros.

Până în anul 1948, a organizat o rețea de fugă a unor fruntași politici anticomuniști. Este arestat în anul 1948, moment în care este recrutat de Securitate. Un an mai târziu, este eliberat și trimis în străinătate cu scopul de a se infiltra în diaspora românească. Este rechemat în România, cu scopul de a se infiltra în mișcarea luptei partizanilor din munți.

În anul 1950, este arestat. Peste trei ani, Securitatea consideră că este un om de care are nevoie și ca atare, i se înscenează evadarea din spitalul care aparținea de penitenciarul Suceava. Pleacă în Occident, simulând trecerea clandestină a frontierei și se infiltrează în diasporă, unde a fost considerat de mulți un adevărat erou.

În anul 1961, publică cartea Urme Pierdute în care prezintă trecerea spectaculoasă spre vest. Cartea a avut un succes enorm, prilej cu care Silviu Crăciunaș reușește să pătrundă în cele mai înalte cercuri ale diasporei românești și să devină un apropiat al lui Ion Rațiu.

Loading...

Mulți ani mai târziu, după moartea lui Ion Rațiu, fiul său, Nicolae, avea să afle că Silviu Crăciunaș fusese un informator al Securității și care avea misiunea, printre altele, de a-l supraveghea pe Ion Rațiu.

Silviu Crăciunaș avea să intre în anturajul lui Ion Rațiu prin intermediul Sandei Stătescu, plecată din România în anii 30 și care avea să-i devină cea de a doua soție.

Spectaculos, în numai câțiva ani, Crăciunaș devine un om bogat. Achiziționează câteva imobile în Londra și le explică apropiaților că banii de care dispunea proveneau din vânzarea cărții sale.

După fuga lui Pacepa, Crăciunaș consideră că Londra nu mai este un loc sigur, putea fi deconspirat, și decide să se mute în Spania. Revine în Anglia, unde va muri la vârsta de 83 de ani, părăsit de apropiați, într-un azil.

Ion Mihai Pacepa, un caz unic în istorie

Ion Mihai Pacepa a fost general cu două stele, șef al Securității, care în anul 1978, în timp ce se afla la Bonn, însărcinat de Ceaușescu să trimită un mesaj cancelarului Helmut Schmidt, cere azil politic. Un avion militar îl transportă la baza americană Andrews, de lângă Washington.

În septembrie 1978, este condamnat de două ori la moarte de către Ceaușescu, care promite o recompensă de două milioane de dolari celui care îl va ucide.

Yasser Arafat și Muammar Kadafi anunță că măresc recompensa cu încă două milioane de dolari. Între timp, Ceaușescu îl contactează pe Carlos, căruia contra sumei de un milion de dolari îi cere să-l ucidă pe Pacepa.

În anul 1999, Curtea Supremă anulează condamnarea la moarte a lui Pacepa. Despre Pacepa, un consilier al lui președintelui Reagan spunea că este persoana care cunoaște cel mai bine serviciile secrete din estul Europei și cele ale URSS.

Ion Mihai Pacepa

În anul 2006, într-un interviu pe care l-a acordat unui cotidian american, Pacepa a declarat că într-o conversație cu Ceaușescu, acesta i-ar fi spus, Kremlinul este implicat în asasinarea a zece lideri politici. Printre aceștia, Lucrețiu Pătrășcanu, Gheorghe Gheorghiu Dej, Kennedy și Mao Tse Tung.

loading...