Top 10 lucruri imposibil de explicat din lumea antică

Cercetătorii enigmelor străvechi au întocmit un “top” al celor mai stranii obiecte preistorice Biblia spune că Dumnezeu i-a creat pe Adam şi Eva cu câteva mii de ani în urmă.

Ştiinţa spune că astea sunt poveşti şi că omul a apărut pe Pământ acum câteva milioane de ani. Civilizaţia umană nu are însă mai mult de câteva zeci de mii de ani. Există totuşi o mulţime de descoperiri arheologice care nu pot fi explicate nici dacă privim lucrurile din punct de vedere biblic, nici din cel ştiinţific.

Obiecte metalice mai vechi decât omul pe Pământ, mecanisme avansate pe care noi le cunoaştem de-abia de puţină vreme şi alte asemenea descoperiri inexplicabile pun sub semnul întrebării tot ceea ce credeam că ştiam despre istoria noastră.

Savanţii nu sunt în măsură să ofere un răspuns categoric, însă teoriile nu lipsesc. Poate că omul inteligent a apărut pe Pământ cu mult mai devreme decât se crede, poate înaintea noastră au existat alte civilizaţii inteligente, a căror urmă s-a pierdut, sau, cine ştie, poate metodele noastre de a dată vechimea unor artefacte sunt greşite şi atunci toată perspectiva noastră asupra istoriei este eronată.

1 Sfere metalice vechi de miliarde de ani

În ultimele câteva decenii, minerii din Africa de Sud au scos la lumina câteva sute de sfere metalice de origine necunoscută. Ele au circa 3 cm diametru, iar unele au încrustate trei linii paralele, asemănătoare unor şanţuri, de jur-împrejurul bilei. Sferele par a fi făcute de mâna omului, deşi tehnicienii laboratoarelor occidentale care le-au analizat nu pot explica în ce fel au fost realizate liniile care le înconjoară.

Loading...

Metalul din care sunt făcute bilele este atât de dur încât nu poate fi zgâriat nici cu un instrument din oţel. Până în prezent au fost descoperite două tipuri de sfere. Unele sunt făcute dintr-un metal cu tentă albăstruie, cu reflexe alburii. Celelalte sunt scobite pe dinăuntru şi umplute cu o substanţă albă poroasă.

Partea cea mai interesantă este aceea că stratul de rocă din care au fost extrase aceste obiecte datează din precambrian, vechimea lor fiind astfel estimată la circa 2.8 miliarde de ani. Cine le-a făcut şi în ce scop sau cine şi cum le-a “introdus” în acel strat geologic – iată un şir interminabil de întrebări fără răspuns.

2 Pietrele Dropa

În 1938, o expediţie condusă de arheologul chinez Chi Pu Tei de la Universitatea din Beijing a descoperit, în munţii Baian-Kara-Ula, un lanţ de peşteri care par să fi adăpostit cândva o civilizaţie antică. Aici au fost găsite sute de discuri din piatră, cu un diametru de 23 cm. Fiecare are o gaură în mijloc, acoperită cu şanţuri concentrice, de parcă ar fi plăci de patefon. La o examinare mai atentă, s-a constatat că “şanţurile” sunt formate din şiruri de hieroglife minuscule, despre care nu se ştie prin ce metodă au fost inscripţionate. Vechimea pietrelor este estimată la 10-12 mii de ani.

La o testare cu oscilograful, a fost evidenţiata o remanentă ciudată, de parcă, spun experţii, discurile ar fi fost încărcate electric cândva. Analiza pietrei în sine a scos la iveală o înaltă concentraţie de cobalt şi de alte metale. Savanţii chinezi au muncit mult la descifrarea misterioaselor semne, dar în final au reuşit, descoperind astfel o fascinantă poveste despre nave extraterestre care s-au prăbuşit în munţii respectivi.

Navele aparţineau unor oameni care îşi spuneau Dropa şi se presupune că rămăşiţele descoperite în peşteri aparţin descendenţilor acestora. Interesant este faptul că, şi la ora actuală, în zona trăieşte un trib de pigmei care îşi spun Dropa. Aceştia sunt mici şi slăbuţi şi au capetele disproporţionat de mari, întocmai ca şi scheletele descoperite în peşteri. Povestea pietrelor Dropa a ajuns cu greu în Occident, conducerea comunistă chineză interzicând decenii de-a rândul publicarea studiilor făcute de savanţii chinezi pe această temă.

3 Misterele Ica

În mormintele incaşilor din Peru au fost descoperite în secolul trecut peste 1.100 de pietre funerare, dintr-o piatră cunoscută sub numele de andezita, care uimesc prin imaginile gravate pe ele. Vechimea pietrelor Ica, aşa cum sunt cunoscute, este de 500-1.500 de ani, dar pe ele se pot vedea fie imagini ale unor imagini preistorice, presupuse a fi dispărut cu milioane de ani în urmă, fie desene reprezentând operaţii pe cord deschis sau transplanturi de creier.

Trebuie menţionat faptul că localitate unde au fost găsite majoritatea acestor pietre, Ica, este situată în apropiere de faimosul platou Nazca, celebru pentru straniul desen de linii vizibile din spaţiu. Cel care le-a adus în atenţia comunităţii ştiinţifice a fost antropologul Javier Cabrera care, în 1966, a primit cadou un exemplar de la un băştinaş. Pe unele dintre aceste pietre sunt înfăţişaţi dinozauri şi brontozauri sau oameni zburând pe spinarea unor pterodactili. În schimb, pe altele se pot vedea de pildă oameni scrutând cerul cu ajutorul unor instrumente ca nişte telescoape.

4 Dispozitivul din Antikythera

Acum un secol, în 1900, o echipă de scufundători a descoperit pe o epavă scufundată în apropierea insulei greceşti Antikythera (la nord-vest de Creta), un mecanism extrem de ciudat, de origine necunoscută. Printre statuetele de marmură şi bronz, ce constituiau încărcătura epavei, oamenii au găsit un soi de cutie din bronz care adăpostea un mecanism compus din numeroase rotiţe.

Inscripţia de pe cutie indică faptul că obiectul dată din anul 80 i.Hr. şi a fost construit în Insula Rhodos. Într-o primă etapă, experţii au hotărât că ar fi un astrolab, un instrument folosit de astronomi. O analiză cu raze X a dezvăluit însă faptul că mecanismul era cu mult mai complex decât părea la prima vedere, fiind vorba de un mecanism traductor de rotaţie, de tipul cutiei de viteze, urmaşa contemporană a primelor angrenaje inventate abia în 1575.

Oamenii de ştiinţă se întreabă şi astăzi de unde aveau grecii antici o tehnologie atât de avansată şi de ce s-au pierdut extraordinarele cunoştinţe de care dispuneau. Unii recomanda o reconsiderare a modului în care sunt interpretate textele antice, în care apar descrieri ale unor mecanisme foarte complexe, descrieri care, de cele mai multe ori, sunt ignorate de cititorul modern.

5 Bateria de la Bagdad

Ştiinţa modernă consemnează ca bateria a fost inventată în 1800 de contele Allessandro Volta, dar totuşi în ruinele unei aşezări din apropierea actualei capitale irakiene a fost găsit un obiect asemănător, vechi de circa 2000 de ani.

Cunoscut drept “Bateria din Bagdad”, obiectul a fost descoperit în 1957, în ruinele unei aşezări datând din vremea parşilor, care au stăpânit Bagdadul modern în perioada 248 i.Hr. – 226 d.Hr. Antică baterie este formată dintr-un vas de ceramică albă, măsurând 12 centimetri înălţime. Înăuntru se găsea un cilindru de cupru, iar în interiorul acestuia – o bară de fier oxidat.

Experţii care au analizat obiectul au ajuns la concluzia că era suficient ca vasul să fie umplut cu un lichid acid sau alcalin pentru a se produce curent electric. După cât se pare, bateria era folosită pentru placarea cu aur a unor obiecte. La fel ca şi în cazul mecanismului de la Antikythera, experţii se întreabă cum de s-a pierdut această tehnologie şi a fost nevoie de aproape 2000 de ani pentru redescoperirea ei.

6 Aprinzătorul din piatră

În 1961, un grup de tineri americani porniţi să adune roci în munţii din California au descoperit în apropiere de Olancha ceea ce ei au considerat a fi o geodă, adică un fel de piatră scobită în interior în care uneori se pot găsi tot felul de cristale. Spre stupefacţia lor, atunci când au desfăcut-o pentru a-i examină conţinutul, au găsit un obiect de porţelan alb, evident făcut de mâna omului, în care se afla un mecanism din metal, având în centru o tijă cu un arc minuscul la unul dintre capete.

Misteriosul obiect a primit denumirea de artefactul din Coso. Pentru omul modern, obiectul seamănă cu un dispozitiv de aprindere. Problema este că dispozitivul a fost găsit în interiorul unei pietre care, conform geologilor, a avut nevoie de 500.000 de ani pentru a se forma, de unde apare în mod firesc întrebarea cum a ajuns în interiorul geodei?

Dezbaterile pe tema acestui obiect sunt extrem de aprinse şi la ora actuală, unii afirmând că artefactul ar putea data de pe vremea legendarului continent Atlantis, în timp ce alţii spun că este un dispozitiv contemporan cât se poate de banal, iar învelişul său nu ar fi nicidecum o geodă de o vechime remarcabilă, ci doar nişte pământ uscat amestecat cu pietricele.

7 Avioanele egiptenilor antici

În timpul lucrărilor de excavare pe un şantier arheologic din Egipt, în 1898, s-a găsit în interiorul unui mormânt de la Sakkara un obiect din lemn, nu mai lung de 15 cm, reprezentând, după toate aparenţele, un avion. Aeronava în miniatură are aripi şi chiar coada, similare celor de care dispun aparatele moderne. În opinia experţilor, obiectul are o formă perfect aerodinamică încât ar putea chiar să planeze.

De altfel, în unele imagini păstrate din Egiptul Antic se pot vedea tot felul de obiecte care izbesc prin asemănarea cu avioanele moderne. Şi în America de Sud s-au descoperit miniaturi similare, dintre care unele făcute din aur, care sunt atât de minuţios lucrate încât se poate vedea chiar şi scaunul pilotului. Expertiză ştiinţifică arată însă că artefactele respective au peste 1000 de ani vechime.

8 Mingile de piatră

Muncitorii angajaţi pentru a curăţa o parte din junglă din Costa Râca în vederea înfiinţării unei plantaţii de banane au găsit, în 1930, nişte lucruri incredibile: mii de mingi de piatră, dintre care majoritatea sunt perfect sferice. Obiectele au mărimi diferite, de la dimensiunile unei mingi de tenis, până la uriaşe sfere având 2,5 m diametru şi o greutate de 16 tone. Descoperite pe malul unor râuri şi în vecinătatea unor cimitire antice, sferele de piatră sunt unice în felul lor, găsindu-se doar în Costa Râca.

Unele au fost descoperite la zeci de kilometri depărtarea de cea mai apropiată cariera, astfel că, la fel ca şi în cazul altor monumente antice, se pune întrebarea cine şi de ce s-a chinuit să care blocurile uriaşe de piatră pe asemenea distanţă. Nimeni nu poate spune nici cum a reuşit o civilizaţie primitivă să realizeze tehnic asemenea mingi perfect sferice.

9 Fosile imposibile

În diferite colţuri ale lumii au fost descoperite urme fosilizate ale unor fiinţe omeneşti întipărite în pietre a căror vechime depăşeşte 100 milioane de ani, a căror origine pune în mare dificultate comunitatea ştiinţifică. Cel mai clar exemplu este cel al unei amprente palmare găsite într-un strat de piatră calcaroasă având circa 110 milioane de ani vechime, din localitatea Glen Roşe, Texas.

În nordul îngheţat al Canadei, pe Insula Axel Heiberg s-a găsit un deget fosilizat care pare să fie contemporan cu palma din Texas, ambele datând din perioada cretacică. Radiografia fosilei a permis evidenţierea oaselor în interiorul degetului. Pe de altă parte, în statul american Utah, într-un strat de rocă estimat la 300-600 milioane de ani vechime, s-a descoperit ceea ce pare a fi amprenta unei tălpi omeneşti , care părea a fi fost încălţată cu un soi de sanda. Analiză atentă a amprentei arată că talpa respectivă a strivit ceea ce pare a fi fost un trilobit viu , zona respectivă fiind de altfel bogată în fosile aparţinând acestor vietăţi.

FOSILE

10 Unelte mai vechi decât omul

Semne ale prezenţei umane în era cretacica au fost descoperite şi în Franţa, într-un strat de rocă având circa 65 milioane de ani vechime, când, potrivit teoriilor ştiinţifice general acceptate, oamenii nu existau! Aici s-au găsit tuburi metalice ovoidale. În Statele Unite, într-un bloc de cărbune extras din Oklahoma, care a trebuit să fie spart pentru a fi transportat, s-a găsit o oală de fier, în Massachusetts a fost scos la lumină un vas cu aspect de clopot, având în interior un strat de argint filigranat, iar la Nampa, Idaho, s-a găsit o păpuşă de lut în interiorul unui strat de bazalt provenit din activitatea vulcanică de acum 15 milioane de ani!

În Scoţia, într-un bloc de piatră datând din mezozoic, s-a găsit un cui de fier, din care o mare parte era mâncat de rugină, dar capul obiectului era încastrat în piatră. Astfel de exemple sunt numeroase, dar unele dintre aceste descoperiri uluitoare sunt vechi de două secole, astfel că unele s-au pierdut între timp.

Cyd.ro

Pentru mai multe articole și discuții interesante, te invitam în grupul nostru de Facebook!loading...
S-ar putea să-ți mai placă și