The news is by your side.

Top 10 cele mai ciudate superstitii romanesti

0

Superstiţiile au apărut cu multe secole în urmă, atunci când strămoşii noştri încercau să explice prin cunoştinţele pe care le aveau atunci circumstanţe misterioase sau diverse evenimente. Atunci când știința era în incapacitate de a explica anumite fenomene, superstiția intervenea pentru a acoperi locul datorat explicațiilor. Astfel, superstiții de toate genurile s-au născut și oamenii le-au luat de bune. Dar hai să vedem care sunt cele mai populare superstiții la români.

1. Când te muţi la casă nouă, dacă nu ai cocoş nu este bine. Trebuie să-ţi cumperi cocoş pentru că acesta când cântă alungă dracii din curte.

Este foarte puțin probabil ca cocoșul să aibă treabă cu dracii. Această superstiție s-a născut din dorința oamenilor de a avea un cocoș în orice gospodărie. Uneori cocoşii cânta și noaptea și probabil de aici s-a născut ideea că ar alunga dracii din ogradă.

2. Să nu te uiţi noaptea în oglindă.

Această superstiție se trage dintr-o legendă slavă care susține că oglinda este poarta celor două lumi, cea în care trăim noi și lumea de dincolo. Noaptea această poartă se deschide și dacă privești oglinda este posibil să vezi ceea ce se petrece acolo, fapt pentru care repercusiunile vor fi pe măsură. O superstiţie românească care îi ferește pe oameni să privească noaptea o oglindă. Probabil că atunci când aprinzi lumina în baie această superstiție devină nulă.

3.Lumânările trebuie tămâiate înainte de a fi aprinse.

Lumânarea este un simbol şi o jertfă, (simbolizează lumina dumnezeiască pe care o dorim şi în viaţa aceasta, şi în viaţa viitoare şi este şi o jertfă adusă lui Dumnezeu). Se tămâie icoanele, se tămâie prin casă, dar n-am mai pomenit să tămâiem lumânările.

4.Femeia gravida să nu se uite la pisică deoarece va naşte copilul păros.

Zicala românească “Ce semeni aceea răsare” este adevărată. După ce ai semănat poţi da cu orice, nu va ieşi din grâu secară sau invers. Starea sufletească a femeii se va întipări în sufletul noului născut. Fiţi buni şi veţi avea copii buni!

5. Să nu-i tai copilului unghiile când este mic pentru că apoi când se va face mare va fi hoţ.

Dacă nu tăiem unghiile copilului când este mic, s-ar putea să se zgârie pe faţă, se poate lovi cu unghiile în ochi, şi atunci vom regreta faptul că plecăm urechea la învăţăturile greşite ale unora. Obiceiurile nu se moştenesc, ci se învaţă, Iisus spunea că sluga va face ce vede stăpânul făcând, iar copilul va face ce fac părinţii.

6. În Săptămâna Patimilor nu avem voie să spălăm.

O superstiţie fără sens, pentru că igiena corporală nu ar nimic în comun cu religia. Cum poți avea un suflet curat dacă au un trup murdar?

7. Să nu duci gunoiul din casa lunea şi nici după ce se Iasă întunericul.

Pe vremea Mântuitorului zilele nu aveau nume, ci se numărau (întâia, a doua, a treia, etc). Într-o singură zi era oprită munca, în ziua Domnului. Anumite persoane au adăugat unele restricţii, pentru că nu aveau dumnealor chef să facă acea lucrare lunea sau mai pe înserat.

8. Dacă vrei să blestemi pe cineva care ţi-a făcut rău trebuie să mergi la „Biserica Neagră” şi să-ţi facă preotul o “slujbă întoarsă”.

superstitii Top 10 cele mai ciudate superstitii romanesti

În toată ţara, nu există Biserica Neagră, afară numai de cea din Braşov. Şi apoi preoţii nu fac “slujbe întoarse”, nu blestemă, ci se roagă să vină binecuvântarea lui Dumnezeu peste toată lumea. (“slujba întoarsă” însemnă ca preotul să se roage îmbrăcat cu veşmintele pe dos, la miezul nopţii, cu lumânările întoarse cu capul în jos şi să blesteme pe cel care a făcut răul).

9. Când îţi iese preotul în cale îţi merge rău.

Dacă-ţi iese doctorul în cale te şi îmbolnăveşti? Dacă-ţi iese frizerul în cale îţi cade părul din cap? Dacă-ţi iese mecanicul în cale ţi se strică maşina? Şi atunci când îţi iese preotul în cale cum o să-ţi meargă rău? Probabil că îți poate merge rău doar în clipa în care mergi la biserică și preotul te pune să plătești diferite taxe care sunt scutite de impozitare.

10. Femeia gravida nu are voie să intre în biserică.

Iisus a oprit să intre în Templu pe cel care este neîmpăcat cu aproapele sau. “Dacă îţi vei aduce darul tău în altar şi acolo îţi vei aduce aminte că fratele tău are ceva împotriva ta, Iasă darul tău acolo înaintea altarului şi mergi întâi şi împacă-te cu fratele tău şi apoi venind, adu darul tău” (Matei 5;23-24). Oricine poate intre în biserică și apoi pentru a avea o legătura cu Dumnezeu nu ai nevoie de Biserică.

Daca ți-a plăcut articolul nu uita de grupul nostru secret pe Facebook. Hai si tu acum!

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și