Toleranta, fundatia Masoneriei

Toleranta, fundatia Masoneriei

Toleranţa este legea nescrisă a Masoneriei fiind unul dintre elementele fundamentale ale acestuia. Mulţi au tendinţa de a defini toleranţa masonică, în primul rând, în termeni de toleranţă religioasă sau politică. Aceasta este doar o parte din întreg. Pe măsură ce vom aprecia pe deplin valorile Masoneriei, vom realiza cât de profund este sensul toleranţei, căci nu poate exista dragostea frăţească fără aceasta.

Să nu uităm căci Francmasonii sunt oameni ce provin din toate zonele sociale. Avem trăsături şi opinii diferite. Au fost aduşi împreună într-o relaţie specială de prietenie, armonie şi bunăvoinţă. Este firesc ca diferenţele să apară chiar şi în rândurile noastre, aşa cum se întâmplă şi în cele mai unite familii.

Putem să nu fim de acord, dar nu trebuie să fim dezagreabili. A croi o lume fără de cusur este probabil un ţel foarte înalt. Este emoţională şi plină de înţelesuri povestea unui puşcaş marin care salvase, ducând în spate, un vietnamez rănit, frate al său. Întrebat de jurnalistul ce imortalizase momentul dacă nu i-a fost greu, el a răspuns: „Dacă sunt împovărat de ceva, sunt împovărat de tristeţe. El nu mă trage deloc în jos căci nu este nicidecum greu. El este fratele meu.”

Trebuie să fim toleranţi faţă de alţii, dar, de asemenea, trebuie să fim toleranţi cu noi înşine. Toleranţa nu înseamnă a renunţa la propriile convingeri, principii sau valori. Este vorba mai degrabă de a respecta dreptul altuia de a avea opinii diferite, creând un real sentiment respect pentru valorile acestuia. Aceeaşi idee a subliniat-o şi John F. Kennedy în aserţiunea: „Toleranţa nu implică lipsa angajamentului faţă de convingerile proprii. Mai degrabă condamnă oprimarea sau persecutarea altora.”

În cele din urmă, ne întrebăm dacă ne gândim vreodată la nivelul propriu de toleranţă în viaţa noastră de zi cu zi:

Loading...
  • Cât de toleranţi suntem faţă de cei de la locul unde muncim, din societate sau de acasă?
  • Cât de toleranţi suntem atunci când nu suntem urmăriţi?
  • Sau când nimeni din cei pe care îi ştim nu este prezent? Putem fi oare şi mai toleranţi?

Credem că aceste întrebări sunt importante şi trebuie să aibă un răspuns, deoarece ceea ce facem atunci când nu ne simţim supravegheaţi, derivă din propriile noastre valori şi convingeri.

Cu toate că toleranţa presupune armonia în diferenţe, aceasta are limitele ei. Nimic nu poate fi tolerat la nesfârşit, căci a tolera poate însemna la un moment dat a încălca sau a lăsa să fie încălcat jurământul depus. Mai mult, NU putem niciodată considera toleranţa ca fiind indiferenţa sau tăcerea în faţa unei nedreptăţi. În concluzie, toleranţa înseamnă a-i accepta pe ceilalţi pentru ceea ce sunt, aşa cum sunt şi a învăţa cum să devenim mai buni în faţa lui Dumnezeu şi a semenilor noştri.

loading...

Related posts