Take a fresh look at your lifestyle.

Timur cel Mare si blestemul care l-a lasat mostenire omenirii

Tamerlan a fost stă-stră-nepotul viteazului Gingis Han. Toată tinerețea sa a nutrit visul strămoșului său de a reuni toate principatele care se destrămaseră odată cu trecerea vremii. Părea imposibil de realizat mai ales în condiția sa fizică precară. Tamerlan era poreclit Timur i Leng, adică Timur Șchiopul, dar cu toate acestea a rămas în istorie precum Tamerlan cel Mare.

A fost un războinic sadic, nemilos, așa cum fusese și bunicul său. Era înalt și avea un cap de-a dreptul uriaș, iar părul l-a avut alb încă din copilărie. Principalul său instrument cu care îşi domina supușii era frica.

La vârsta de 33 a urcat pe tronul din Samarkand și astfel visul său din copilărie avea toate premizele să se îndeplinească. Timur și-a făcut un nume de mare cuceritor, în 1385 a cucerit Persia Răsăriteană, până în 1394 anexase deja Irakul Azerbaidjanul, Armenia, Mesopotamia și Georgia. Apoi și-a orientat armata spre Moscova pe care a dominat-o pentru un an. Pentru că era veşnic nemulțumit de cuceririle sale, Timur la vârsta de 60 de ani și-a îndreptat numeroasă armată spre India. Pe 24 septembrie a traversat râul Ind, înaintând spre inima Indiei și masacrând tot ce îi ieşea în cale.

În decembrie 1398, armata mongolă a ajuns în Delhi, unde a luat mulți prizonieri și a omorât peste 100.000 de oameni. În doar câteva zile a reușit să distrugă întregul oraș care părea o mare de pietre dărmate. Dezastrul a fost atât de mare încât reconstrucția orașului Delhi a durat mai bine de un secol.

La numai câțiva ani după această ispravă, Timur a distrus și Bagdadul, omorând peste 20.000 de oameni. Istoricii consideră această domnie una de rău augur pentru că zonele care fuseseră cucerite de Timur s-au întors în ere precedente și le-a luat mult ani să-și revină. Războaiele și distrugerile provocat gratuit, cât și daunele colaterale au constituit factori importanți de încetinire şi, uneori, chiar de inversare a direcției progresului.

Loading...

Odată cu moartea sa lumea a revenit la cursul normal al dezvoltării, dar a rămas blestemul care este scris pe mormântul său:  “Cand ma voi scula, lumea va tremura”.

De asemenea, circulă o legendă referitoare la deschiderea mormântului lui Timur, legată de un blestem menit să descurajeze pe cei ce ar fi dorit să facă acest lucru. Întâmplare sau nu Iranul a fost zguduit de un cutremur important care i-a dus cu gândul pe oameni la vechiul blestem.

Ruşii au încercat să desfacă iar mormântul şi întâmplare sau nu, ziua a corespund începutului celui de-al doilea război mondial. Speriaţi de blestem au renunţat la mumia lui Timur şi la aproape 2 luni invazia germană în Rusia s-a oprit.

loading...

Comentariile sunt închise.