Take a fresh look at your lifestyle.

Tigaile din teflon, porția ta zilnică de toxicitate

Odată cu evoluția tehnologiei, materialele folosite în anumite domenii au ajuns la un grad ridicat de accesibilitate conferind diverse proprietăţi obiectelor pe care le folosim. Pentru că și bucătăria a ținut pasul cu tehnologia, în zilele noastre diferitele oale sau tigăi din teflon au devenit o banalitate în orice bucătărie. Acestea sunt mult mai practice datorită stratului protector care împiedică ca alimentele să se lipească. Dar oare este suficient ca o tigaie să fie doar practică?

Teflonul a fost inventat în anii ’30 și a fost rapid adoptat în foarte multe domenii datorită proprietăților sale. Astfel, s-a ajuns să se fabrice și celebrele tigăi pe care le folosim în fiecare zi în gătirea diverselor alimente. Dacă la mijlocul secolul trecut erau făcute publice și proprietăţile negative ale teflonului, acum ne este prezentată doar partea pozitivă.

Experimentul secret al canarului

Undeva prin anii ’50 a fost realizat un test important cu privire la gradul toxicităţii teflonului. Au fost fabricate diverse tigăi din acest material care se adăugau succesiv pe foc fără nicio substanță înăuntru. Mai sus, la circa jumătate de metru era atârnata o colivie cu un canar. S-au ales aceste păsări pentru că se cunoaște gradul ridicat al sensibilității față de orice substanță toxică. Rezultatele au fost uluitoare, în cele mai multe dintre cazuri s-a raportat moartea subită a canarilor, astfel dovedindu-se gradul ridicat de toxicitate al teflonului atunci când este încălzit. Evident că în momentul în care o tigaie este pusă pe foc diverse elemente din compoziția să ajung să se descompună dacă se ating temperaturi suficient de mari, dar cine poate garanta că atunci când gătim acasă nu atingem respectiva temperatura?

toxicitatea din teflon

Teflonul nu este biodegradabil

Loading...

Una din substanțele toxice care se regăsește în teflon este ammonium perfluorooctanoate, cunoscută și sub denumirea de C8. Această substanţă se mai găseşte şi în alte produse, sub denumirea de teflon sau nu: în varul lavabil cu teflon, în detergentul de rufe, în materialele care nu lasă murdăria să adere la țesătură.

Această substanță extrem de toxică poate fi introdusă în organism prin trei metode: prin inhalare atunci când se gătește, prin piele și prin ingerare odată cu mâncarea gătită. Chiar dacă cineva nu gătește cu instrumente teflonate este suficient să meargă într-un local sau în vizită la cineva care utilizează astfel de obiecte și se infestează cu celebra substanță C8.

Substanţele chimice perfluorinate, din care este făcut teflonul, sunt toxine bio-acumulative şi persistente deoarece nu sunt biodegradabile, se acumulează în oameni, animale şi mediu, şi s-a demonstrat că sunt deosebit de dăunătoare mamiferelor, în general. Această teorie este susţinută şi de o serie de teste făcute, care au subliniat că există urme de perfluorinate în organismul aproape tuturor oamenilor testaţi, cât şi în sângele majorităţii animalelor testate din zona Oceanului Arctic şi Atlantic.

Părerea producătorilor de tigăi teflonate

Unul dintre cei mai importanți producători de ustensile de bucătărie din teflon, Dupont, a făcut publice o serie de teste din laborator unde au fost testate mai multe tigăi la temperaturi de peste 300 de grade Celsius. Concluzia testelor a fost ca tigăile din teflon nu prezintă nicio emisie la o astfel de temperatură. Acest rezultat pare straniu pentru că pe de altă parte se cunoaște faptul că teflonul începe să emită diverse substanțe toxice încă de la o temperatură de 200 de grade Celsius, în cazul gătitului clasic de acasă.

De asemenea, s-a mai demonstrat că, o astfel de tigaie lăsată 3 minute şi 20 de secunde la clasicul preîncălzit, atinge o temperatură de 400 grade Celsius, temperatura care continua să mai crească şi după îndepărtarea tigăii, şi care produce inevitabil emanarea particulelor şi gazelor toxice.

Aceste toxine se depozitează în plămâni şi duc la instalarea unei boli cunoscute sub numele de febră fumului de polimer, o boală foarte gravă. Această boală a apărut prima oară în fabricile companiei DuPont, datorită expunerii muncitorilor la aceste gaze.

Un efect al expunerii prelungite la aceste toxine este hipotiroidismul, sursa a obezităţii, lipsei de reacţie la insulina şi cancerului tiroid. De asemenea s-a mai demonstrat că sunt dăunătoare pentru cel puţin 9 tipuri de celule care sustin sistemul imunitar şi determină modificări majore de mărime pentru organe ca : ficatul, splina şi creierul.

loading...

Comentariile sunt închise.