Bizar

TICHILEȘTI, ULTIMA LEPROZERIE DIN ROMÂNIA

Tichilești, județul Tulcea, este un loc care nu apare pe hartă. Acolo se află ultima leprozerie din România.

Cu toate că lepra este o boală contagioasă, în ultimii 30 de ani, în România, s-au înregistrat doar două cazuri. În anii 20, autoritățile decid să redeschidă leprozeria de la Tichilești și acolo sunt aduși toți leproșii din România.

În prezent, la Tichilești, sunt internate 11 persoane, trei dintre acestea au boala recidivat. Lepra este o boală teribilă care smulge bucată cu bucată din corpul nostru.

Vasile Olescu este unul dintre cei 11 internați la Tichilești și spune că pe vremea lui Ceaușescu a lucrat în construcții. Mama sa a fost internată la Tichilești la vârsta de 14 ani și tatăl său la vârsta de 19 ani. Apoi s-a născut el care suferă de aceeași boală.

Lepra a mai fost numită și ciuma albă. Primele informații despre această boală vin dintr-un text scris în anul 680 î.e.n., un text indian, în care se spune că originile acestei boli vin din văile Gangelui și ale Nilului.

În Europa, boala a fost adusă de armata lui Alexandru cel Mare, după o expediție în Persia. Primele țări afectate de lepră au fost Grecia, Italia și Spania, după care s-a extins violent în Franța, Anglia, Germania și Ungaria. În America, lepra a fost introdusă de conchistadorii spanioli și portughezi.

Lepra atacă mâinile și picioarele. Dacă ai trecut de vârsta de 15 ani este aproape imposibil să mai faci lepră. În primii ani de copilărie, dacă te afli în contact cu o astfel de sursă, poți să faci această boală.

În cărțile sfinte se spune că cei atinși de lepră erau considerați necurați și izolați de restul lumii. Se părea că această boală a dispărut, însă în Africa există peste 200000 de persoane care au această boală.

Friend at Leper Colony III - TICHILEȘTI, ULTIMA LEPROZERIE DIN ROMÂNIA

Lepra este o boală contagioasă cu o evoluție lentă, cauzată de o microbacterie care atacă nervii și mușchii și sfârşeşte prin a provoca paralizia și infirmități definitive ale membrilor, ochilor.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top