Tezaurul României, pata rușinoasă de pe obrazul țării noastre

Tezaurul României, pata rușinoasă de pe obrazul țării noastre

În noiembrie 1916, Consiliul Național al Băncii Centrale a României a decis să transmită, pentru păstrare temporară, întregul său Tezaur, aliatului său, Rusia.

O altă variantă a fost aceea ca Tezaurul să fie transportat la Londra, dar poziția dominantă a submarinelor germane în spațiul maritim, a determinat ca alegerea să fie Rusia, considerată un loc mult mai sigur.

În 12 decembrie 1916, Consiliul de Miniștri aprobă acest lucru. Românii urmau modelul francezilor care își trimiseseră tezaurul spre păstrare în SUA.

Procesul verbal cu privire la transportul tezaurului în Rusia a fost semnat de generalul Mosolov, șeful Cancelariei Curții Imperiale. Generalul a garantat pentru integritatea necondiționată a Tezaurului, pe întreaga durată a păstrării.

Alături de Tezaur, în Rusia au fost trimise toate rezervele băncilor private, ale companiilor și cetățenilor. Inventarul a cuprins, documente, manuscrise, monede vechi, tablouri, cărți rare, arhivele mănăstirilor din Moldova și Țara Românească, colecții muzeistice și 93,4 tone de aur.

Aurul a fost trimis în Rusia în două etape. În prima etapă, 17 vagoane conținând 1740 de lăzi, dintre care două conțineau bijuteriile reginei Maria. În cea de a doua etapă, au fost încărcate 24 de vagoane, care sub paza unităților de cazaci au ajuns cu bine în Rusia.

Loading...

A urmat inevitabilul. În 26 ianuarie 1918, Troțki declara, activele românești plasate la Moscova, vor fi indisponibile pentru oligarhia română. Guvernul sovietic își asumă obligația de păstrare a acestor active, ca și pe cea de returnare ulterioară a lor în mâinile poporului român.

Au urmat trei restituiri oficiale, în anii 1935, 1956 și 2008. În comunicat se spunea, am înapoiat hrisoave, arhive, monede de aur, medalioane, icoane și rămășițele pământești ale lui Dimitrie Cantemir. În tot acest timp, rușii uitaseră să restituie 93,4 tone de aur.

În prezent, aurul din Tezaurul României a fost evaluat la 3 miliarde de dolari. Alături de chestiunea Basarabiei rămâne cea mai adâncă rană din onoarea poporului român.

În anul 1935, au fost restituite României 1443 de lăzi conținând documente, cărți rare, hărți, obiecte bisericești, covoare, tablouri, titluri de proprietate.

A doua restituire a avut loc în anul 1956. Lista bunurilor restituite includea, Cloșca cu Puii de Aur, 120 de tablouri semnate de Grigorescu, vase liturgice din aur și argint, cărți, tapițerii, monede, medalii.

tezaurul-dacicÎn 4 iulie 2003, s-a constituit Comisia comună ruso-română. Printre problemele discutate a fost și cea a Tezaurului României. Rușii au susținut că Tezaurul s-a risipit în timpul războiului civil și în timpul celui de al Doilea Război Mondial.

Cu siguranță, statul sovietic care nu era responsabil de integritatea Tezaurului, l-a utilizat în scopuri proprii.

loading...

Related posts