Istorie

TEZAURUL DACIC, O ENIGMĂ CARE DĂINUIE

Dio Cassius nota, se găsiră și comorile lui Decebal, cu toate că erau ascunse în apele râului Sargeția. Căci Decebal, prin mijlocul captivilor lui, abătu râul, săpă albia lui și punând într-însa mult aur și argint, precum și alte lucruri de mare preț și care puteau suferi umezeală, puse peste ele pietre și grămădi pământ, după aceea aduse din nou râul în albia lui, iar în peșteri, cu ajutorul acelor captivi, ascunse veștmintele și alte lucruri de felul acesta.

După ce făcu acestea, el ucisese pe captivi, ca să nu spună nimănui nimic. Dar Bicilis, care știa ce se lucrase, fu prins și dădu pe față toate acestea.

Nu știm care este adevărul istoric dar, după acel război, imperiul roman și-a refăcut finanțele, un an romanii au fost scutiți de impozite.

Traian a organizat sărbători timp de 123 de zile și a construit edificii mărețe. Prada luată de Traian a fost evaluată la 165 de tone de aur și 330 de tone de argint.

Aur din minele de la Brad s-a găsit și în piramidele din Egipt. Tezaurul din aur al lui Decebal era de 1000 de tone. Istoricii și-au pus întrebarea unde este restul tezaurului?

În secolul al XVI-lea, la vărsarea Streiului în Mureș, un pescar a găsit 40000 de galbeni și bucăți masive de aur. Cardinalul Martinuzzi a recuperat toată comoara.

Cardinalul a dispus construirea castelului de la Vânțu de Jos. Viața luxoasă pe care o ducea a atras atenția lui Ferdinand de Habsburg. L-a trimis în zonă pe generalul Castaldo, care l-a ucis pe Martinuzzi. Castaldo a mai putut recupera 2000 de monede de aur. La un castel din Gherla s-au mai găsit 1600 kilograme de aur masiv.

Cronicele vorbesc despre niște butoaie pline cu aur pe care domnitorul Petru Rareș le-ar fi avut și care ar fi făcut parte din tezaurul dacilor.

În anul 1716, un clujean pe nume Pavel Varga, îmbogățit brusc, lăsa un testament în care pomenea de o mare comoară, din care luase ceva, restul rămânând ascuns. El susținea că din această comoară s-ar fi putut îmbogăți toată populația Transilvaniei.
În anul 1800, copilul unui țăran a găsit 264 de monede de aur, pe dealul Anineșului. În anul 1804, în Vâlcele, un preot a descoperit 400 de monede dacice din aur, la rădăcina unui copac.

TEZAURUL DACIC - TEZAURUL DACIC, O ENIGMĂ CARE DĂINUIE

Cercetătorii susțin că restul aurului poate fi ascuns oriunde în arealul regatului dacic. Punctele fierbinți fiind Orăștie, zona montană dintre Olt și Țara Hațegului, masivul Godeanu care era un spațiu strategic.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top