Tezaurul dacic, febra aurului și devastarea istoriei

Tezaurul dacic, febra aurului și devastarea istoriei

După anul 1989, cetățile dacice din Munții Orăștiei au fost prăduite de hoți. Au fost furate obiecte din aur, argint, bronz și comercializate ilegal în Europa și SUA.

Barbara Deppert este expert în antichități și locuiește în Frankfurt. În anul 2000, a anunțat autoritățile române cu privire la un cetățean român care s-a prezentat la un expert cu două brățări dacice.

În anul 2003, o brățară dacică a fost descoperită într-un magazin de antichități din Londra. La scurt timp, un colecționar american din New York a predat statului român patru brățări dacice. Acestea au fost expertizate și aveau o vechime de peste 2000 de ani.

În anul 2007, procurorii au depistat un hunedorean care încerca să vândă o brățară dacică contra sumei de 100000 de euro. Procurorii au descoperit o adevărată filieră de comercializare a obiectelor dacice. Acestea erau trecute în Serbia și mai apoi, vândute în întreaga lume.

Autoritățile franceze au confiscat o brățară dacică de la un american care încerca să o vândă la o casă de licitații. Brățara era fabricată după o metodă antică, din aur aluvionar, din Munții Orăștiei.

Statul român a reușit să recupereze 13 brățări dacice care au fost aduse în țară în anul 2011. Experții francezi consideră că brățările nu au fost create pentru a fi purtate ca bijuterii pentru că spiralele sunt prea lungi și au o greutate de peste 1 kilogram.

Loading...

Scopul ar fi fost unul religios, magic, de protecție. Nu întâmplător, toate au fost descoperite în zona limitrofă a cetății Sarmizegetusa. Tehnica prin care a fost tratat aurul nu mai este întâlnită în lume.

În perioada 2001-2002, au fost furate zeci de scuturi dacice, toate fabricate din aur. În Marea Britanie au fost descoperite 145 monede koson, furate de la Sarmizegetusa în anul 2007. În străinătate au fost comercializate peste 3600 de monede dacice din aur, adică peste 30 kilograme. România a reușit să recupereze 37 de monede.

Aurul dacic

Metalul galben era un metal al zeilor, care îi dădea putere celui care îl deţinea. Un tezaur mare conferea putere mare. De la fabuloasele comori ale lui Mithridate şi Decebal, capturate de romani, la pierdutul tezaur al lui Montezuma ori la aurul nibelungilor scufundat în Rin, puterea unei căpetenii şi a neamului sau a pierit odată cu tezaurul.

Gloria şi puterea erau garantate de aceste comori de aur care, îngropate la vreme de restrişte, puteau asigura renaşterea unei comunităţi după ce trecea primejdia.

Tezaurul era un fel debanca naţională”, un soi de depozit obligatoriu. Însă istoria are căile ei neştiute şi, de multe ori, poate de cele mai multe ori – aceste tezaure au rămas îngropate, împreună cu speranţele celor ce le-au îngropat în pământ. Au trecut ani, secole, uneori milenii, iar sapa ori plugul vreunui ţăran a ajuns să dezgroape din uitare câte o comoară.

Tezaurul dacic

Speranţele îngropate împreună cu ea, odată ieşite la lumină, s-au transformat adesea în blesteme, iar tezaurele nu şi-au găsit liniştea decât în vitrinele câte unui muzeu.

loading...

Related posts