Texte codate in presa romaneasca inainte de Revolutia din ’89

0

Unul dintre semnalele Revoluției din ’89 s-a aflat codat sub forma unui text, aparent banal, în celebrul ziar Scânteia. Articolul, care purta numele, „Câteva sfaturi pentru cei aflaţi în aceste zile la mare”, a fost unul dintre semnalele codate care indica că este momentul ca agenții străini să declanșeze revoluția.

Pe 18 decembrie 1989, cu câteva zile înainte că Revoluţia să se declanşeze la nivel național, un text ciudat, la prima vedere, apare în ziarul Scânteia. Pentru că era o lună ca oricare alta pentru cetăţenii de rând care nu prevestea mare lucru, acest text jurnalistic, pamflet în prima ipostază, transmitea un mesaj clar celor avizaţi.

Textul, oferă cititorilor sfaturi preţioase pentru un bronz eficient, în luna decembrie când zăpada şi gerul puseseră stăpânire pe o întreagă ţară sătulă de regimul comunist.

Articolul intitulatCâteva sfaturi pentru cei aflaţi în aceste zile la mare” a făcut valva în vremurile respective şi nu a fost înţeles decât de cei care trebuiau. Abia în anul 2007 un general activ din contraspionajul românesc a trimis decriptarea textului pentru a fi citită într-o şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), fiind convins că în spatele unor cuvinte fără sens se afla un mesaj criptat.

Textul iniţial arata aşa

*Evitaţi expunerea intempestivă şi prelungită la soare. E de preferat să începeţi mai prudent, cu reprize scurte de 10-15 minute – când pe-o parte, când pe alta. Astfel, vă veţi asigura un bronzaj plăcut şi uniform. * Nu vă avântaţi prea mult în larg. Oricum, în caz de pericol, nu strigaţi. Este inutil. Şansele ca prin apropiere să se afle vreo persoană dispusă a vă asculta sunt minime. * Profitaţi de binefacerile razelor ultraviolete. După cum se ştie, ele sunt mai active între orele 5,30 şi 7,30. Se recomanda cu precădere persoanelor mai debile. * Dacă sunteţi o fire sentimentală şi agreaţi apusurile soarelui, librăriile de pe litoral vă oferă un larg sortiment de vederi cu acest subiect. * Şi încă ceva – dacă aceste v-au pus pe gânduri şi aveţi deja anumite ezitări, gândindu-vă să renunţaţi în favoarea muntelui, înseamnă că nu iubiţi în suficientă măsură marea. (S.P.)”

Se poate observa, încă de la prima citire, că textul ascunde un îndemn, adresat unui anumit grup de persoane. În urma decriptării textul arata în felul următor:

1 – Începeţi prudent, cu operaţiuni scurte, de 10-15 minute, simultan în mai multe zone, până la acoperirea întregii ţări.

2 – Nu depăşiţi obiectivele. Altfel sunteţi în mare pericol şi nu vă va ajuta nimeni.

3 – Bazaţi-vă pe sprijinul trupelor speciale care au rol activ între orele 5,30 şi 7,30 în scopul recuperării răniţilor.

4 – Devastaţi librăriile şi distrugeţi ”operele alese” (cărţile lui Ceauşescu – n.r.) pentru instigare şi intimidare.

5 – Pentru nehotărâţi: nu trădaţi scopul, dacă vă iubiţi ţară.

Autorul articolului, Sorin Preda, a declarat în fata anchetatorilor că el a scris doar un text jurnalistic presărat cu puţin umor şi nu a avut ordine pentru a transmite un mesaj encriptat. În condiţiile actuale este foarte greu de dovedit acest lucru, dar este la îndemâna oricui să înţeleagă presiunile politice şi sociale din acele vremuri.

Îndemnul la Revoluție

Câteva sfaturi pentru cei aflaţi în aceste zile la mare

Adevărul din spatele Revoluției din 1989 este încă un mister. Cu toate acestea, în ultimii ani s-a vehiculat ideea că Revoluția a fost inițiată de agenții secreți infiltrați în țara noastră. Cu acest articole bizar, sau printr-o astfel de comunicare, cei care conduc din umbră, au transmis indicații clare de acțiune. Este posibil ca acest articol să fi fost de fapt farul Revoluției din 1989.

loading...
loading...