Bizar

TESTAMENTE ciudate din lumea întreagă

Testamentul regelui Carol I este de o importanță uriașă pentru istoria poporului român. A fost scris și semnat în perioada 14-26 februarie 1899. Avea 60 de ani când a scris testamentul în care spunea că, zi și noapte m-am gândit la fericirea României.

Succesorul meu la tron primește o moștenire de care va fi mândru și pe care el o va cârmui, am toată speranța, în spiritul meu, călăuzit fiind de deviza, Totul pentru Țară, nimic pentru mine! Am trăit și mor cu deviza, Nihil sine Deo!

Doresc a fi îmbrăcat în uniforma de general, cu decorațiile de război și numai Steaua României și Crucea de Hohenzollern pe piept. Am avut o deosebită dragoste pentru biserica răsăriteană, în care scumpa mea fiică, Maria, a fost botezată.

Binecuvântarea corpului meu se va face de un preot catolic, însă doresc ca reprezentanții ambelor biserici să facă rugăciuni la catafalcul meu. Corpul meu va fi expus în Sala Tonului, înconjurat de flori și de verdeață. Rog foarte mult să nu fie cununi, afară de câteva flori naturale, și aceasta numai dacă înmormântarea mea va fi în lunile florilor, altmintrelea, vor fi numai ramuri de brad.

Coroana de oțel, făurită dintr-un tun luat de pe câmpul de luptă și stropit cu sângele vitejilor ostași, trebuie să fie depusă lângă mine.

Sicriul meu, închis, va fi pus pe afetul unui tun biruit la Plevna și tras de șase cai din grajdurile mele și fără văluri negre.
Toate steagurile care au fâlfâit pe câmpiile de bătaie vor fi purtate înaintea și în urma sicriului. Tunurile vor bubui din toate forturile… Trimit armatei mele, pe care am îngrijit-o cu dragoste și căreia i-am închinat toată inima, cea din urmă salutare, rugând-o a-mi păstra o amintire caldă.

Urmează în testament un șir lung cu instituțiile care trebuiau să primească sume importante. Ne referim la Academia Română, orfelinate, fundații, școli.

Din punct de vedere istoric, primele testamente descoperite datează din jurul anului 1500 î. Hr. Ne referim la texte cuneiforme descoperite în Siria.

Egiptenii, grecii și romanii aveau o practică numită discurs sacru. Muribundul își exprima ultimele dorinți în fața martorilor.
În timp, testamentele au îmbrăcat forme diferite, unele dintre ele fiind chiar excentrice.

Celebrul scriitor Lev Tolstoi a lăsat toată averea sa unui trunchi de copac. În testamentul său el a specificat, eu cer să fiu îngropat oriunde voi muri, în cel mai ieftin cimitir și în cel mai simplu fel de sicriu, cum ar fi sicriul unui cerșetor. Nici flori, nici coroane, nici discursuri. Dacă este posibil, fără clerici și fără lume.

Un milionar din California a cerut ca testamentul său să fie anulat în cazul în care iarba de pe mormântul său se îngălbenește.
Angel Pantoja a lăsat prin testament ca la propriul priveghi să stea în picioare. A fost folosită o metodă specială de îmbălsămare.

O altă persoană, ca să se răzbune pe soția sa care nu-i permitea să fumeze, a lăsat scris în testament că aceasta intră în posesia averii numai dacă fumează cinci trabucuri pe zi.

testamente - TESTAMENTE ciudate din lumea întreagă

Napoleon a cerut prin testament ca părul său să fie împărțit prietenilor. Ulterior, s-a dovedit că acesta conținea arsenic.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top