Take a fresh look at your lifestyle.

TERRA, MISTERE NEELUCIDATE: Ochiul Saharei, Great Blue Hole și Groapa Marianelor

0

Ochiul Saharei este o structură care se întinde pe o suprafață de 40 kilometri și a rămas un mister imposibil de pătruns. Atunci când oamenii au ajuns în cosmos a fost descoperit. Structura se află în Sahara, în Mauritania și are forma unui cerc cu diametrul de 40 kilometri.

El a fost descoperit în anul 1965, atunci când membrii misiunii Gemenii IV au orbitat timp de patru zile în jurul Pământului.
La început, s-a crezut că este un crater de impact. Ulterior, studiile au arătat că în interiorul său nu există rocă topită și nu poate fi vorba despre un crater.

Geologii canadieni susțin teoria conform căreia structura s-a format în urmă cu 100 de milioane de ani, atunci când supercontinentul Pangaea s-a rupt în urma mișcărilor tectonice, născându-se cele două continente, Africa și America de Sud.

Rămâne un mister forma pe care o are structura. Pare a fi un dom scufundat, înconjurat de cercuri concentrice.

Great Blue Hole

O altă structură la fel de misterioasă este Great Blue Hole din insulele Belize. De această dată, structura cu formă circulară se află în ocean. Despre ea se spune că este o gaură fără fund.

Loading...

În vestul oceanului Pacific se află unul dintre cele mai mari mistere ale Terrei. Groapa Marianelor are forma unei semiluni și dimensiuni uriașe, lungimea 2250 kilometri și lățimea de 69 de kilometri.

Groapa Marianelor

Groapa Marianelor are o adâncime de 10994 de metri. Dacă o comparăm cu Everestrul între cele două există o diferență de 19 kilometri. În Groapa Marianelor există zone în care apa are o temperatură de 450 de grade Celsius. Apa nu fierbe din cauza presiunii.Groapa Marianelor

Un alt fapt care nu a putut fi elucidat este podeaua gropii care nu prezintă nisip, așa cum ar fi fost normal, ci un mucus vâscos căruia nu i s-a putut determina originea. În anul 2011, au fost descoperite patru poduri de piatră care traversează groapa.

loading...