Terra intră într-o nouă eră geologică! Africa se rupe în două

Terra intră într-o nouă eră geologică! Africa se rupe în două

Continentul african se va rupe în două părți. Este constatarea pe care au făcut-o specialiștii după apariția unei fisuri gigantice în Kenya. Fisură a înghițit o parte din autostrada care leagă Nairobi de Narok.

Avertismentul dat de geologi este foarte alarmant. Africa se va rupe în două părți. Acest periculos fenomen a început în anul 2005, după erupția unui vulcan din Etiopia. Fisura are o lungime de 4830 km și continuă să se extindă.

Geologii estimă că fisura va genera apariția unui bazin oceanic. Fractura s-a format ca urmare a ciocnirii plăcilor tectonice. În aceste condiții, se formează noi limite tectonice, iar continentul african va deveni o insulă în Oceanul Indian.

Siberia, poarta către infern


Siberia este scena unor transformări geologice catastrofale. În ultimii 25 de ani, au apărut zeci de cratere, unele având diametru de peste 2 kilometri și adâncimi de sute de metri.

Conform specialiștilor, Siberia nu a mai cunoscut astfel de fenomene de acum 11000 de ani, când Pământul a ieșit din era glaciară a Paleoliticului și a intrat în era Holocen.

Din punct de vedere geologic, viitorul planetei noastre este incert. Pe lângă factorul uman, acționează asupra Pământului forțele gravitaționale, viteza de răcire a nucleului planetei, intensificare luminozității solare, mișcarea plăcilor tectonice generată de înclinarea axei terestre.

Loading...

Mareele încetinesc viteza de rotație a Pământului


Pe măsură ce Luna se depărtează de Pământ, se produc fricțiuni între nucleul și scoarța terestră și atmosferă. Acest fenomen crează mișcări haotice ale plăcilor tectonice care produc falii, cutremure, erupții vulcanice.

În ultimii ani, s-au produs seisme foarte puternice cu magnitudinea de 8-9 grade pe scara Richter. În urma acestor cutremure, s-au format falii gigantice.

Continentele sunt în derivă. America de Nord înaintează către vestul Africii și Europa, iar plăcile oceanice se deplasează sub cele continentale.

Introversiunea


Cercetătorul Christopher Scotese este realizatorul proiectului Paleomap. În baza studiilor și a unor simulări, el susține că Marea Mediterană va dispărea.

Coliziunea dintre Africa și Europa va crea un nou lanț muntos, în zona actuală a Golfului Persic, iar California se va desprinde de continentul american. Prin topirea ghețarilor, nivelul mărilor și al oceanelor va crește cu 90 de metri.

loading...

Related posts