Medicina alternativa

Terapia cu argila vindeca cele mai comune boli

Papirusuri egiptene, scrieri ţinând de medicină anticã, elenã, romanã, ca şi tradiţii orale existente la diferite colectivităţi şi triburi din Asia, Africa şi America, atestã folosirea acestui produs natural în tratamentul diferitelor inflamaţii interne, în infecţii şi arsuri ale pielii, în abcese, în diverse stãri de rãu ale tubului digestiv şi chiar în sifilis. Acest pãmânt natural şi viu, care este argila, s-a dovedit a fi un remediu pentru stãvilirea dizenteriei care fãcea ravagii printre soldaţii primului rãzboi mondial aflaţi în tranşee.

Virtuţi terapeutice ale curei cu argila Principalele virtuţi terapeutice ale curei de argila sunt urmãtoarele:

Argila are o remarcabilã putere de absorbţie. Face dovada unui remarcabil tropism pentru boalã în general şi pentru anumite boli în particular.

Este o puternicã antitoxinã, ea potenţează forţele de apãrare ale organismului.

Dispune de puteri în ceea ce priveşte echilibrarea radioactivã a corpului.

Are proprietăţi cicatrizante de excepţie.

Reîncarcã celulele organismului, prin intermediul unor mecanisme, prin energie vitalã, revigorându-le.

Argila, dupã ce în prealabil se duce acolo unde trebuie, stând exact cât trebuie, absoarbe subproduşii nocivi şi îi expulzeazã din organism pe calea tubului digestiv. Argila este folositã ca agent terapeutic fie sub formã de apã cãreia i s-a adãugat conţinutul necesar de argilã, apã pe care o folosim în special în cură internã, fie sub formã de pansamente şi cataplasme, acestea din urmã aplicându-se pe cale externã, fie calde, fie reci, în funcţie de necesitate.

Argila se prezintã pisatã, sub formã de pulbere albã, verde, roşie, galbenã şi gri, în prealabil curăţată de praf.

Apa argiloasã care se pregăteşte pe baza pulberii sau a argilei pisate, folositã în cură internã, va fi preparatã cu câteva ore înainte de a fi bãutã. În acest sens, într-un pahar cu apã se dizolvã o linguriţă (preferabil din lemn) de argilã. Aceasta reprezintã doza pentru o zi. Cura dureazã 3 sãptãmâni. În prima sãptãmânã se bea apă de deasupra sedimentului, dimineaţa, pe nemâncate. Într-a doua şi a treia sãptãmânã, se bea tot conţinutul paharului, bine amestecat.

Cataplasme cu argila

În vederea folosirii argilei ca pansament sau cataplasmã, se va pregãti o pastã omogenã ce rezultã din dizolvarea argilei pisate sau pulberii, depozitatã într-un vas, peste care se toarnã apã, pânã ce depăşeşte cu cel mult 1 cm nivelul argilei. Se preparã cu puţin timp înainte de folosire.

Cataplasma se aplicã rece peste locurile bolnave calde (abcese, furuncule, rãni) şi se ţine 2-3 ore. Dacã se aplicã deasupra organelor interne afectate, cataplasma se ţine peste noapte. Când este vorba de procese cronice, este preferabil a se aplica o cataplasmã caldã, încãlzitã prin „bain-marine”, sau folosindu-se un radiator.

Este absolut necesar ca aceste cataplasme sã se aplice astfel încât sã adere intim cu zonele afectate, folosindu-se în acest scop bandaje sau adezive. Se aplicã de 1-3 ori pe zi, dupã necesitate şi tolerantã. Cataplasmele se aplicã nu numai pentru a cicatriza o ranã, ci şi pentru a revitaliza organele interne, cum ar fi: stomacul, ficatul, rinichii etc.

Tratamente naturiste cu argila

Afecţiunile care beneficiazã de pe urma tratamentului cu argilã sunt:

Insuficientă hepaticã şi biliarã, dacã se aplicã pe zona ficatului cataplasme de 1-2 ori pe zi.

Gastroduodenita şi ulcerul beneficiazã de curã constând din ingerare cu 1 orã înainte de principalele mese, a unui pahar de apã călduţă în care s-a dizolvat o linguriţă rasã de argilã.

Colicele nefretice, litiazice, aşadar acele produse de „pietricele” renale, beneficiazã de ingerarea unui pahar de apã argiloasã, bãutã dimineaţa pe nemâncate şi de aplicarea de cataplasme pe ariile renale, în cursul dupã amiezii.

Nevrozele şi depresiile sunt atenuate în evoluţia lor prin aplicaţii pe ceafã, frunte şi pe coloanã a cataplasmelor calde.

În cazul artritelor, dar în afara crizelor dureroase acute, se aplicã 3 cataplasme pe zi, de preferinţă calde. Acest tratament se va completa cu un pahar de apã argiloasã, bãut dimineaţa pe stomacul gol, iar un altul bãut cu 1 orã înainte de cinã.

argila - Terapia cu argila vindeca cele mai comune boli

În migrenã se atenueazã durerile prin aplicarea unei cataplasme reci pe frunte şi ceafã.

În caz de bronşite se recomandã alternanta de cataplasme reci aplicate pe piept şi pe spate.

În guturai şi sinuzitã se va inspira apã argiloasã pe nãri.

În caz de amigdalitã şi bronşita se va folosi apa argiloasã sub formã de gargarã.

În lombago şi sciaticã se aplicã pe şale 2-3 cataplasme pe zi, calde, care se ţin 3-4 ore.

În caz de arsuri se aplicã pe un tifon fin, cataplasme groase de argilã rece, timp de 1 orã. Dacã tifonul aderã la zona arsã, se lasã pe loc, schimbându-se doar cataplasma, care se va aplica atât ziua cât şi noaptea.

Foarte important
Toate aceste tratamente se vor face numai la recomandarea medicului curant.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top