Teoria panpsychismului, Universul are conștiință și este viu

Ați auzit vreodată de teoria panpsychismului? Este o teorie extrem de interesantă, care sugerează că Universul nostru are conștiință și acționează în conformitatea cu ea. Această conștiință este similară cu cea a omului, diferența este că Universul reușește s-o echilibreze prin acțiunile sale.

Gânditorii antici și conștiința unievrsală

Cuvântul „Panpsychism” a fost inventat de filosoful italian Francesco Patrizi în secolul al șaisprezecelea și derivă din cele două cuvinte grecești pan (totul) și psihic (suflet sau minte).

Susținătorii acestei teorii sunt de părere că materia deține o parte fundamentală, numită conștiință. Pornind de la această idee, întreg universul este o conștiință imensă.

Cu mult înainte ca Patrizi să inventeze termenul de panpsychism, au existat gânditorii antici, precum Platon sau Thales de Miletus, care au sugerat că materia este dominată de conștiință.

În ziua de astăzi, această teorie revine în atenția oamenilor de știință, care încearcă s-o înțeleagă cât mai bine. Singura problemă este că atunci când vine vorba despre conștiință, specialiștii se scaldă în ape necunoscute.

Cum poate conștiința să facă parte din Univers?

Timp de milenii, filozofii s-au luptat să definească conștiința umană. Ce înseamnă să fii om? Cum creierul uman generează experiențele noastre subiective? Ce ne face să fim conștienți de existența noastră?

Loading...

Unii oameni de știință leagă conștiința de creier. Ei susțin că aceste două elemente nu pot exista separat. De cealaltă parte, există expuneri, care susțin că, de fapt, conștiința este o umbră a creierului, un fel de înțelegere ascunsă.

Problema științifică cu care ne confruntăm este că este necunoscut modul în care materia cenușie generează conștiința. Au fost raportate multe cazuri ciudate. De exemplu, omul care își pierde cea mai mare parte a creierului său, dar cu toate acestea se comporta normal. Așadar, care este locul real al conștiinței?

Sir Roger Penrose, fizician matematic matematic, matematician și filosof al științei, a sugerat că conștiința este prezentă la nivel cuantic și că se află în sinapsele creierului.

„Legile fizicii produc sisteme complexe și aceste sisteme complexe conduc la conștiință, care apoi produce matematică, care apoi poate codifica într-un mod succint și inspirator legile fizicii care stau la baza acesteia”, a explicat Sir Penrose.

rp_creier.jpg

Alți oameni de știință susțin că conștiința este o manifestare cu o localizare fizică reală, undeva în Univers. Nu am găsit încă această locație.

În momentul în care conștiința va fi descoperită cu adevărat, atunci întreg Universul va fi înțeles, nașterea sa, motivul existenței și nu în ultimul rând rolul omului în acest spațiu extins.

loading...

Comentariile sunt închise.