Teoria Gaia:Cercetatorii sunt pe cale sa demonstreze ca Pamantul este un organism viu

Teoria Gaia:Cercetatorii sunt pe cale sa demonstreze ca Pamantul este un organism viu

În anii ’70, James Lovelock şi Lynn Margulis au elaborat pentru prima dată teoria Gaia. Această teorie se referă la faptul că Pământul este o ființă vie, mai precis un super-organism care menține condițiile de viaţa optime pentru vietăţile pe care le găzduieşte.

Această teorie se bazează pe anumite descoperiri pe care cei doi oameni de ştiinţă le-au făcut de-a lungul timpului. Cel mai important fapt este ca Terra face tot posibilul pentru a acorda cele mai bune condiţii de viaţa tuturor vietăţilor pe care le găzduieşte. Nu se cunoaşte încă modalitatea de manifestare a vieţii Pământului, dar cei doi specialişti au emis mai multe fapte concrete care ne împing să credem veridicitatea teoriei Gaia:

  • Menţinerea temperaturii medii a aerului la valori foarte apropiate de cea actuală în condiţiile în care fluxul de energie primit de Pământ de la Soare a crescut cu 25% în decursul miliardelor de ani de existenţă a vieţii.
  • Stabilitatea extraordinară a atmosferei terestre într-o stare foarte diferită de cea de echilibru chimic stabil, fapt ce nu poate fi explicat decât prin controlul activ realizat de către biosferă.
  • Menţinerea salinităţii apei oceanelor, timp de miliarde de ani, la valori optime pentru viaţă în condiţiile în care sărea transportată de râuri în mare este suficientă pentru a dubla salinitatea acestora în 80 de milioane de ani şi a elimina astfel orice formă de viaţă marină.
  • Ciclul iodului, o substanţă esenţială pentru existenţa vieţii care dacă nu ar fi produsă şi degajată continuu în aer de către anumite organisme marine ar fi practic inexistentă pe uscat iar viaţa terestră ar fi imposibilă.

Pornind de la aceste presupuneri științifice, teoria Gaia a devenit în scurt timp una dintre cele mai controversate idei. În cele din urmă, odată cu trecerea anilor, această teorie a fost uitată cu desăvârșire. Recent, un cercetător englez, Harry Oduro, a realizat un studiu, analizând circuitul sulfului în natură.

Oduro a pus bazele unei mașinării speciale prin care să urmărească mișcarea sulfului în natură, substanță emanată de Pământ şi găsită în aer şi în toate organismele vii. Prin acest experiment cercetătorul britanic vrea să demonstreze veridicitatea teoriei Gaia prin care se susține că într-adevăr Pământul este un organism viu ca oricare altul.

loading...

Related posts