Descopera

TENEBRELE MITOLOGIEI ROMÂNEȘTI: Moroii, strigoii şi spiritualitatea zamolxiană

Stindardul dac reprezintă imaginea centrului spiritual al lumii. Dragonul este format din îngemănarea a două animale, lupul și șarpele, ambele având o simbolistică specială. Dragonul este un simbolism zamolxian și reprezintă energia care se descompune în masculin și feminin. Lupul este un simbol hiperborean, dar îl întâlnim și la romani, Romulus și Remus.

Conform poetului Ovidius, el a fost exilat și obligat să trăiască în Axa Mundi, teritoriu dac, acolo unde se afla Columna Cunoașterii și unde era trimisă Lumina Cunoașterii. Șarpele este inițiatorul, este cel care transmite lumina cunoașterii. Pe frontispiciul templului din Delfi este celebrul înscris, cunoaște-te pe tine însuți. Alături tronează simbolul șarpelui.

Să ne reamintim că însuși Iisus a spus, fiți înțelepți ca șerpii! În tezaurul de statui de la Tomis a fost descoperit Șarpele Glykon, al cărui corp încolăcit reprezintă infinitul, adică un opt răsturnat care în matematică și metafizică reprezintă infinitul. Conform tradiției, păstrate până astăzi, Polul Pământesc este o reflectarea Polului Celest, fiind unul și același cu Centrul Lumii, pentru că Centrul Lumii este locul unde se manifestă direct activitatea Principiului, acțiune care se exercită de-a lungul Axei Lumii.

Dragonul dacic reprezintă Axa Lumii. În plan terestru acest adevăr se manifestă prin dragonul desenat de lanțul muntos carpato-balcanic, expresie a unității primordiale, acesta fiind spațiul în care a emers cultura și civilizația pelago-hiperboreeană. Mitologia românească este una dintre cele mai bogate în simboluri, mistere și fabulos. Trollul este un personaj fabulos care întruchipează răul care bântuie pădurile. Sub razele soarelui, Trollul se transformă în stană de piatră.

Mitologia românească este plină de mistere, miraculos, fabulos, dar are și o latură tenebră, întunecată, înspăimântătoare. Credința arhaică românească ne poartă în lumea strigoilor și a moroilor, creaturile cele mai înspăimântătoare. Satul tradițional românesc prezintă zone crepusculare ale universului magico-religios.

În Bucovina și Moldova cuvântul moroi desemnează copii strigoidizați. În Ardeal moroii sunt creaturi care fură laptele de la animale. În Oltenia și Teleorman moroii sunt creaturi sinonime cu strigoii. Conceptul de moroi este pur românesc, preluat de la daco-geți. Moroii sunt sufletele copiilor morți în mod tragic și nebotezați. Sufletul copilului mort și nebotezat se transformă în moroi, după șapte ani, perioadă în care a rătăcit chinuit între lumi.

loading...

În momentul în care pruncul a fost omorât intenționat de către părinți, răzbunarea lui este cumplită. El iese din mormânt sub forma unei coloane de lumini, chinuind mamele și producând pagube materiale.
În timpul somnului, moroii se așează pe pieptul mamei, producându-i probleme respiratorii.

Copiii nebotezați sunt îngropați în zone mai izolate ale cimitirelor. Moroii bântuie prin lume, având asupra lor o traistă, plină cu pomana primită, o ulcea plină cu apă și un băț, cu ajutorul căruia se apără de ceilalți moroi. Temerile și credințele în puterile malefice ale morților sunt răspândite în întreg spațiul indoeuropean. În credința populară românească strigoii sunt de două feluri. Strigoii vii, adică persoanele cu puteri malefice și strigoii morți, care bântuie neodihniți și neîncetat.

Predispoziția spre strigoidizare apare din timpul vieții sau dacă la înmormântare nu a fost respectat ritualul religios. Predispoziția de a deveni strigoi este înnăscută la alte persoane. Este vorba despre copiii care se nasc cu tichia pe cap, sau cămașa în limbaj popular.

zalmoxe - TENEBRELE MITOLOGIEI ROMÂNEȘTI: Moroii, strigoii şi spiritualitatea zamolxiană

Se spune că diavolul a intrat în corpul mamei și a pus tichie roșie, precum a lui, copilului. Tradiția spune că trebuie arsă tichia, înainte ca bebelușul să o ducă la gură, pentru că altfel va deveni strigoi.  Oamenii strigoi nu mănâncă niciodată ceapă și usturoi și fug de tămâie. Strigoii au puteri uriaşe în noaptea Sfântului Andrei și în ajunul Sfântului Gheorghe.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top