Tehnologia “warp” din Star Trek devine posibila

Faimoasa serie de filme Star Trek propunea o nouă modalitate de deplasare a navelor prin Univers. Aceasta se baza pe tehnologiawarp” care genera o viteză de deplasare de 10 ori mai mare decât viteza luminii. Această idee a fost preluată şi dezvoltată de către fizicianul  Miguel Alcubierre, în anul 1994. Atunci a fost lansată pentru prima dată ideea distorsionării raportului spatiu-timp . După calculele fizicienilor, ideea era fezabila doar ca nava spațială avea nevoie de o energie de propulsie enormă echivalentă cu masa planetei Jupiter.

Din această cauză, teoria vitezeiwarp” a fost abandonată şi declarată imposibilă. De curând o echipă de fizicieni a readus în atenţia opiniei publice teoria vitezeiwarp“, având argumente interesante care solidifica ideea că într-un viitor apropiat omul să călătorească prin Univers cu viteze superluminice.

O navă care ar putea să călătorească folosindu-se de vitezăwarp” trebuie să aibă forma unei mingii de fotbal, adică perfect rotundă, şi să fie înconjurată de un inel. Acest inel care trebuie să fie alcătuit din materie exotică poate să deformeze spaţiul-timp din Univers pentru a crea o aşa-zisă bulă. Odată trecută de raportul spaţiu-timp, nava spaţială poate să atingă o viteză de 10 ori mai mare decât cea a luminii şi se poate reîntoarce în Univers odată ce bula dispare. Una dintre probleme apare atunci când nava intră în procesul de frânare pentru că va împroşca cu o foarte mare energie  o rază concentrată de particule.

Inelul care înconjoară nava spatială trebuie să aibă o formă turtită astfel energia de care ar avea nevoie motorul ar fi echivalentă cu cea pe care a folosit-o sondă spațială Voyager 1, lansată în spațiu de NAŞA în anul 1997.

Chiar dacă vitezawarp” seduce orice fizician, pericolele pe care le presupune o asemenea viteză cu siguranță că există, însă deocamdată viteza superluminică este existentă doar în teorie.

Loading...

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și