Taylor, ghetarul care sangereaza

Natura este o forță fascinantă care impresionează ori de câte ori are ocazia. Pe lângă fenomenele obișnuite, mai există și unele unice, care sunt de-a dreptul miraculoase și chiar înspăimântătoare. Unul dintre aceste fenomene din urmă îl formează Ghețarul Taylor din Antarctica.

A fost descoperit în 1911 în McMurdo Dry Valley, Antarctica și din prima clipă nu a încetat să-i fascineze pe oameni. Chiar la marginea sa se află o cascadă uriaşă, de circa cinci blocuri înălțime, care are o culoare roșie. A fost denumităcascada sângeroasă” și astfel ghețarului i s-a atribuit numele de ghețarul care sângerează”.

Numeroase cercetări au fost efectuate pentru a determina cauza culorii roșii a apei care se scurge din ghețar. În cele din urmă s-a stabilit că în urmă cu peste 2 milioane de ani, în locul în care se află Taylor în prezent, a existat un lac cre conținea diverși microbi. Ghețarul a ajuns să acopere lacul respectiv și organismele au trebuit să se adapteze la noile condiții de viață, fără lumină sau oxigen.

Datorită faptului că apa respectivă conținea o imensă cantitate de sare și fier, atunci când s-a creat o fisură în ghețar, apa a format o cascadă gigantică. Principalul vinovat pentru culoarea roșie a apei este fierul și astfel Taylor a început să devină ghețarul care sângerează.

Specialiștii susțin că acesta este unul dintre cele mai bune exemple pe care natura le oferă cu privire la evoluția și modificarea organismelor, în funcție de condițiile întâmpinate, pentru a supraviețui. Astfel, viața este mult mai puternică decât am putea să ne imaginăm și atunci când medul înconjurător devine ostil, se transformă în așa fel încât să poată continua.

Loading...Blood Falls

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și