Take a fresh look at your lifestyle.

Țara Puntului, ținutul paradisiac al vechilor egipteni! Era condus de un șarpe uriaș

0

Puntul sau țara Puntului a fost un loc deosebit de important cu mii de ani în urmă, în vremea egiptenilor antici. În prezent, acest ținut misterios nu a fost descoperit, motiv pentru care s-au dezvoltat în jurul său numeroase controverse sau teorii speculative.

Un loc comparabil cu paradisul, unde viața era total diferită, iar bogățiile se găseau la tot pasul. Așa este descrisă de vechii egipteni țara puntului. Oamenii din celebra civilizație au mers de nenumărate ori la Punt, motiv pentru care însemnările de pe papirusuri sunt numeroase.

În templul lui Athribis s-au descoperit mai multe desene care înfățișează Puntul. Conform schițelor, Puntul era un tărâm luxuriant, tropical, cu o faună diversificată și bogată, în totală opoziție cu  cel egiptean. Chiar dacă egiptologii dețin numeroase informații cu privire la această țară, se pare că nu au fost suficiente pentru a-i determina locația exactă.

Povestea marinarului naufragiat

Un text interesant, scris în timpul Dinastiei a XII-a, face referire la ținutul Punt. Este vorba despre un marinar, care naufragiază în această țară și se întâlnește cu un șarpe imens, care se numește Regele Puntului. Marinarul este tratat cu respect și în cele din urmă pleacă din Punt cu numeroase bogații, printre care aur, condimente și numeroase animale exotice.

„Deodată am auzit un zgomot ca un tunet, pe care l-am crezut a fi un val de mare. Copacii se clătină și pământul se mișcă. Mi-am descoperit fața și am văzut că un șarpe se apropie de … […] corpul său era acoperit cu aur și culoarea sa albastră … […] era prințul țării Punt …

Loading...

Regina Hatshepsut și expediția în Punt

Un alt text interesant, descrie călătoria reginei Hatshepsut în Punt. În jurul anului anului 1477 î.Hr, cinci corăbii pleacă spre Punt. Acestea navighează pe Nil, pentru ca mai apoi să treacă prin Wadi Tumilat în Delta de Est și în cele din urmă să iasă la Marea Roșie. De aici nu se știe unde s-au îndreptat cele cinci corăbii egiptene, dar se specifică faptul că s-au întors din Punt pline de aur, sclavi și numeroase animale exotice.

Un alt fapt interesant este că vechii egipteni erau capabili să construiască vapoare pe care puteau să de demonteze și să le transporte pe uscat, pentru ca mai apoi să le monteze la loc și să navigheze. Acest fapt incredibil a fost descoperit de arheologi în 2011, atunci când s-a organizat un amplu studiu pentru descoperirea ținutului Punt.

Țara Puntului

Când arheologii au excavat laguna uscată, cunoscută sub numele de Mersa Gawasis, au descoperit urmele unui port străvechi. Se presupune că de aici regina Hatshepsut a plecat în călătoria spre Punt. În acest port, au fost descoperite numeroase artefacte importante, dar și rămășițele mai multor vapoare egiptene. Această descoperire a confirmat ideea că spre Punt se putea ajunge doar pe apă. Așadar, Punt putea să se afle undeva în Africa sau să fie chiar o insulă.

Unde este Puntul?

În 2012, o echipă de specialiști a prelevat mai multe mostre de la animalele exotice, mumificate în piramide. În acest fel, s-au realizat mai multe probe de ADN și s-a putut stabili că acestea provin din Etiopia sau Eritreea. În aceste condiții, întrebare este de ce egiptenii antici avea nevoie de vapoare pentru a ajunge în Etiopia sau Eritreea când puteau efectua expediția pe jos?

 

loading...