Tabula Nautica, forța misterioasă care influențează câmpul magnetic al Terrei

Tabula Nautica, forța misterioasă care influențează câmpul magnetic al Terrei

Vechii greci cunoșteau existența fenomenului de magnetism datorită unor roci care se aflau în regiunea numită Magnezia. Mult mai târziu, în anul 1600, fizicianul englez William Gilbert a fost primul care a menționat faptul că Pământul este un imens magnet.

Teoria nu a fost sustenabilă pentru că Marie Curie a demonstrat că un magnet supus la temperaturi de peste 600 de grade Celsius își pierde din proprietăți. În interiorul Pământului temperaturile sunt mult mai mari ceea ce fac ca magnetismul să-și schimbe proprietățile.

Tabula Nautica

În anul 1702, fizicianul Edmund Halley a publicat tabula nautica, prima hartă care prezenta variațiile câmpului magnetic la suprafața planetei.

Harta prezenta variații ale câmpului magnetic care s-au produs în timp. Atunci a fost lansată teoria derivei câmpului magnetic. Se constatase că liniile magnetice se deplasează către vest.

În anul 1936, danezul Inge Lehman a demonstrat că nucleul Pământului nu este în totalitate lichid. El are o zonă centrală cu un diametru de 1400 km care este solid, înconjurat de o parte solidă.

Temperaturile care se produc în interiorul nucleului sunt egale cu cele de pe suprafața Soarelui. Partea fluidă a nucleului are curenți electrici și mișcări turbulente. Aceste fenomene generează câmpul magnetic al planetei.

Loading...

Forța Coriolis

Mai mulți fizicieni au fost preocupați de fenomenul de deviere a câmpului magnetic către vest și au ajuns la concluzia că devierea este generată de forța Coriolis.

Ea este considerată o pseudo-forță inerțială care acționează perpendicular pe mișcarea unui obiect material care se află în rotație. Ea acționează asupra vânturilor și curenților. În emisfera sudică vânturile sunt deviate către stânga, iar în cea nordică către dreapta. Curenții formează bucle care vor genera turbioane.

Forța Coriolis acționează și asupra curenților de materie fluidă din nucleul Pământului.

rp_terra.jpg

De curând, cu ajutorul unor sateliți dotați cu aparatură performantă s-a reușit să se stabilească ceea ce se produce în interiorul polului nord. Metalul lichid are o mișcare uluitoare.

Cu ajutorul sondei spațiale Swarm au fost captate imagini din interiorul Pământului. Fierul se prezintă sub forma unei benzi în mișcare și a cărei viteză se accelerează și are ca reper polul nord.

loading...

Related posts