Tăblițele orfice, instrucțiunile privind calea spre lumea cealaltă

Tăblițele orfice, instrucțiunile privind calea spre lumea cealaltă

Tăblițele orfice, sunt scrieri descoperite în Grecia Antică, care prezintă drumul în lumea de dincolo. Acestea oferă indicații precise cu privire la ceea ce trebuie să facă o persoană, care ajunge pe tărâmul celălalt pentru a ajunge în locul spiritualității și al iluminării.

Grecia Antică și spiritualitatea

Când vorbim despre Grecia Antică, de obicei, asociem această civilizație cu principii filozofice precum democrația și raționalismul. Puțini cunosc faptul că cultura greacă a avut o dimensiune mistică și spirituală, în timp ce recunoaștem cu ușurință spiritualitatea în alte lumi antice, de la celți la indieni.

Ei bine, aceasta este o opinie rezonabilă. Cele mai multe referințe la Grecia Antică sunt despre nașterea raționamentului sistematic, argumentarea lui Socrate, lucrările asupra logicii semnate de Aristotel și măreția arhitecturală a templelor politeiste.

Tăblițele orfice

O părere rezonabilă, dar greșită am putea spune. Grecia Antică a dat naștere uneia dintre cele mai eliberatoare experiențe estetice, și anume teatrul și mai ales tragedia! Suntem conștienți de misterele eleusiniene și de impactul lor asupra societății, dar atunci când vine vorba despre tăblițele orfice totul se schimbă dramatic. 

Știm despre magie și oracole. Și în Panteon au existat numeroase zeități oculte, cum ar fi Pan , Demeter ,  Hecate , Persefona sau enigmaticul zeu Kawir.

Aspectul spiritual și mai puțin „logic” al culturii grecești antice a fost discutat în lucrarea filologică a lui Eric R. Dodds „Grecii și iraționalul” . Problema cu care ne întâlnim este însă lipsa surselor și secretul ritualurilor.

Grecii ne-au oferit o mulțime de lucrări filozofice, poetice și istorice, dar au fost parcimonioși când a fost vorba despre inițieri. Ceea ce înseamnă că au luat totul în serios. Cu toate acestea, au existat mișcări spirituale care au lăsat în urmă urme de practici magice și spirituale. Unele exemple rare, dar minunate, sunt așa-numitele tăblițe orfice.

Tăblițe orfice, instrucțiuni privind calea spre lumea cealaltă

Arheologii descoperit o serie de tăblițe aurii gravate în mormintele antice. Acestea poartă inscripții care oferă o anumită îndrumare persoanei decedate pentru ca ea să își găsească drumul către viața divină și nemuritoare.

Există aproximativ 30 până la 40 de tablete de aur găsite în regiunile grecești din Macedonia, Tesalia și Creta, precum și în Italia de Sud, unde au fost mai multe colonii grecești. Se mai numesc Totenpass (plural: Totenpässe), un termen german care poate fi tradus ca „pașaport pentru morți”. Tăblițele orfice sunt, fără îndoială, cel mai bun exemplu al ezoterismului antic.

Tăblițele au dimensiuni foarte mici (variază între 8 și 4 cm lățime și 1 până la 3 cm lungime), de aceea este destul de greoaie citirea.

Dar, odată citite textele de pe ele, au scos la iveală un secret fascinant: tabletele sunt extrem de prețioase și par să fi aparținut unui grup de persoane care au fost inițiate pentru un cult ezoteric. Acest cult a fost a aparținut Orfismului și de aceea tabletele sunt numite așa.

Tăblițele orfice

Din mai multe motive, inscripțiile de pe tabletele de aur au o importanță deosebită pentru religia greacă. Aceste inscripții sunt printre puținele mărturii de primă mână care ne spun despre experiențele și așteptările religioase ale unui cult vechi al misterelor. Mărturiile nu au fost destinate unui viitor cititor, ci au fost puse în mormintele inițiaților precum memorii. Un minimum de cunoștințe absolute, fără de care drumul către paradis nu putea fi găsit.

Aceste inscripții oferă înțelepciuni de bază despre viață și moarte. În acest context, unele dintre ele conțin indicii de inițiere în zona adevărului lumii, dar fără a da ritualurile secrete. 

Ce este Orfismul?

Dar ce a fost Orphism exact? Orfismul a fost un set de credințe și practici religioase atribuite muzicianului, poetului și profetului mitic Orfeu . El își are originea în Tracia, motiv pentru care descoperim o origine „barbară” în rădăcinile cultului său.

Sursele antice susțin că Orfeu a coborât în Hades, lumea de apoi a grecilor pentru a-și readuce soția Euridice la viață. Aceasta era o faptă posibilă doar pentru bărbații semi-divini, precum Hercules sau Odisseus, din moment ce era imposibil ca muritorii să pătrundă de tărâmul morții.  El reuși, cântând, să înmărmurească întregul Tartar și să-l înduplece chiar pe zeul Hades să-i dea iubita înapoi. Consimțământul de a o însoți pe Euridice pe calea spre lumea pământenilor, alături de călăuzitorul sufletelor, Hermes, i-a fost dat cu condiția de a nu se uita nicio clipă la ea. Orfeu nu reuși, frământat de temeri cum era, să respecte această condiție; când mai avea doar un pas de făcut pentru a ieși la lumina zilei, el își întoarse capul și își pierdu astfel iubita pentru a doua oară. 

Orfismul a devenit o mișcare religioasă bazată pe legenda mitologică a lui Orfeu. Unii se referă la orfism ca la o religie. Cu toate acestea, este adevărat să spunem că Orfismul a fost împletit cu cultul lui Bacchus sau Dionisos (Dumnezeul bucuriei și al vinului) și cu filozofia pitagoreană . El a acordat o mare importanță nemuririi sufletului și au existat elemente de reîncarnare și eventuala eliberare din „cercul îndurerat” al existenței.

orfeu
Orfeu cautându-și iubita

Aceasta amintește de conceptul sanscrit de Saṃsāra . Dar, deoarece nu există texte religioase detaliate cu o instrucțiune concretă, ne bazăm doar pe dovezi indirecte.

Tăblițele orfice – Alte (Spiritul)

Fumegarea șofranului.

O Niciodată nu l-am lăsat pe celălalt, care domnește în stăpânirea lui Zeve [Zeus], ​​conducător al cerului;

Soarele glorios, cu strălucire strălucitoare, și luna și stelele din tine derivă lumina lor;

Toată îmblânzirea, focul strălucitor eteric, a cărui arătare vie inspiră căldura vieții:

Cel mai bun element din lume, purtător de lumină, cu strălucire stelară, flux splendid,

Ascultă rugăciunea mea supleantă și poate ca cadrul tău să fie mereu nevinovat, senin și îmblânzit.

„Sunt un fiu al Pământului și al cerului înstelat”

După cum se poate observa în textul de mai sus, tăblițele orfice sunt unice, deoarece sunt o fereastră către un cerc mistic. Deși arheologii au descoperit mii de morminte antice, avem doar câteva mostre de tăblițe. Acestea au fost create între anii 400 î.Hr și 300 d.Hr. Acest lucru este sugestiv pentru faptul că doar un grup mic de persoane inițiate au urmat această practică funerară și ar fi putut să aparțină unor personalități care au atins un rang superior în cadrul orfismului.

tăblițele orfice

De asemenea, este fascinant să vezi cât de puternică este expresia poetică a acestor texte. Citiți, de exemplu, textul de mai jos. Este cel mai vechi eșantion pe care îl avem și provine din colonia greacă antică Hipponion din sudul Italiei. Acum se află în Museo Archeologico Statale di Vibo Valentia. Tăblița dreptunghiulară de aur, pliată de mai multe ori, a fost găsită pe pieptul scheletului și a fost probabil atașată la gât cu o sfoară minusculă.

Iată textul:

Aceasta este opera Memoriei, când ești pe cale să mori, până la casa bine construită a lui Hades. 

Există un izvor în partea dreaptă, și stâ lângă el un chiparos alb.

Coborând la el, sufletele morților se reîmprospătează.Nici măcar nu vă apropiați de primăvara asta!

Înainte veți găsi din Lacul Memoriei, apă rece care se revarsă; există gardieni înaintea ei.

Vă vor cere, cu înțelepciune uluitoare, ce cauți în întunericul Hades-ului muribundule?.

Spune: „Sunt un fiu al Pământului și al cerului înstelat,Eu (masculin) sunt mort de sete și mor; dar dă-mi repede apă rece din Lacul Memoriei pentru a bea. “

Și ei te vor anunța regelui Chthonian, la rândul lor, îți vor da să bei din Lacul Memoriei.

Și tu, după ce ai băut, vei merge pe drumul sacru pe care călătoresc alți inițiați glorioși.

Acesta este un exemplu al îndrumării în lumea de apoi, menționat într-una din tăblițele orfice.

loading...
CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)