Svastica, un simbol pângărit de naziști

Svastica, un simbol pângărit de naziști

De mii de ani, svastica este un simbol al omenirii. Din punct de vedere etimologic, cuvântul provine din sanscrită și înseamnă viață bună sau șansă bună.

Svastica, simbolul abundenței

Pentru hinduși și budişti, svastica reprezintă simbolul abundenței. Simbolul era utilizat și de vechii greci. Mărturie în acest sens stau artefacte descoperite în siturile grecești care au o vechime mai mare de 4000 de ani.

Simbolul a fost utilizat și de cavalerii teutoni, celți, reprezentanți ai ordinelor religioase catolice, dar și în bisericile rupestre de pe teritoriul actual al României.

Un specialist în sanscrită, Sarkar, susține că după modul în care este desenată, svastica simbolizează pozitivul sau negativul. Primul artefact care avea inscripționat simbolul svasticii a fost descoperit în Ucraina. Vechimea artefactului a fost evaluată la 12000 de ani. Ulterior, simbolul a fost utilizat în culturile neolitice din Serbia, Croația, Bosnia, Herțegovina., culturi numite Vinca și care au o vechime de 8000 de ani.

În India, simbol al șansei

În India, simbolul se regăsește pe statuile lui Buddha, ca simbol al șansei și a prosperității. Pe un zid din catacombele creștine de la Roma a fost descoperit simbolul svasticii alături de cuvintele ZOTIKO ZOTIKO, care se traduce prin viață de la viață. Simbolul a mai fost descoperit și pe peretele unui biserici rupestre din Etiopia.

Pentru populația nordică svastica reprezintă legătura cu cosmosul. La rândul său, Pitagora considera svastica ca un simbol între Pământ și Univers. Preotesele feniciene utilizau acest simbol în ritualuri sacre, fiind considerat simbol al Soarelui.

Loading...

Istoricii nu pot explica faptul că svastica a fost utilizată ca simbol mii de ani, de către civilizații care nu au intrat în contact, iar simbolistica este aceeași, viață, prosperitate, șansă.

Pângărită de naziști

Mai târziu, Hitler a preluat simbolul care a reprezentat ura, rasismul, războiul.

Filologul englez Sir William Jones a fost primul specialist care a descoperit similitudini lingvistice între sanscrită și limbile europene. Din aceste considerente, specialiștii au concluzionat că limbile europene își au originea în sanscrită.

Pe o inscripție care datează din timpul domniei regelui Darius cel Mare al Persiei este scris, arian din linia arienilor. Despre arienie se spune că își au originea în Asia de nord-vest și Europa. Max Muller, scriitor, susținea că arienii formau o societate în care prima moralitatea, spiritualitatea. Ei erau dirigenții istoriei și au influențat civilizații din diverse colțuri ale lumii.

În secolul al XVIII-lea, ca urmare a acestor afirmații, britanicii și-au justificat colonizarea Indiei susţinând că sunt urmașii arienilor, rasă superioară, care prin colonizare aduc cu ei civilizația.

Mulți specialişti au localizat zona populației ariene ca fiind Atlantida. După catastrofa care a distrus acest continent, supraviețuitorii au migrat în zona dintre Caucaz și Tibet, numită acoperișul lumii. Cei care susțin migrația atlanților în diferite zone ale globului explică în acest mod similitudinile culturale, religioase, arhitecturale între civilizații care nu au intrat în contact.

rp_svastica1.jpg

Piramidele din China, India, Peru, Mexic au fost construite după aceleaşi principii cu cele din Egipt, semn că mentorii proveneau din aceeași civilizație.

Svastica ca simbol a fost compromisă ca simbol de către Hitler și din această cauză, generații întregi nu i-au aflat adevăratul simbol.

loading...

Related posts