Svastica, un simbol folosit cu 12.000 de ani înainte ca Hitler să-l stigmatizeze

Simbolurile antice au o valoare morală cât și culturală de impresionant. Unul dintre cele mai importante astfel de simboluri este Svastica. Adolf Hitler, un împătimit al misterelor civilizaţiilor antice, a preluat unul dintre cele mai sacre simboluri și l-a stigmatizat în doctrina nazistă.

Svastica este un simbol originar din jainism, fiind o cruce echilaterală cu brațele îndoite la jumătatea acestora în unghi drept în sens orar sau antiorar. De obicei este orientată astfel încât toate liniile principale să fie orizontale, dar se găsesc și variante în care aceasta este rotită cu 45 de grade; versiunea hindusă este adesea decorată cu un punct în fiecare sfert, varianta fără punct fiind considerată cea oficială în hinduism.

Se pare că a fost utilizată pentru prima dată de locuitorii Eurasiei. Cu toate acestea, a fost adoptată în culturile vechi americane, aparent independent. Astăzi, svastica este folosită pe scară largă în ceremoniile religioase și civile din India. Majoritatea templelor indiene, căsătoriile, festivalurile și sărbătoririle au ca decorațiune svastica. La începutul secolului al XX-lea era utilizată pe scară largă, în întreaga lume, fiind privită ca un simbol aducător de noroc. Svastica a apărut pe cotorul unor cărți ale scriitorului anglo-indian Rudyard Kipling și a fost folosită de Robert Baden-Powell ca simbol al cercetașilor.

Cea mai veche însemnare a unei svastici este sculptată pe un os de mamut. A fost descoperită pe teritoriul Ucrainei și are peste 12.000 de ani vechime. De asemenea, aztecii și mayașii foloseau acest simbol pe diversele obiecte de cult.

Istoricii susțin că svastica a fost preluată de chinezi din cultura indiană. Ea se regăsește pe cele mai multe dintre statuile cu Buddha. Reprezentarea sa grafică are o strânsă legătură cu cerurile sau cu Universul. Reprezintă bunăstarea pe care zeii au adus-o pe Terra atunci când planeta a fost pregătită pentru a susține viață. Cu alte cuvinte, svastica din antichitate reprezenta un simbol sacru, care provoca anumite energii necunoscute și astfel bunăstarea domnea peste întreaga civilizație.

Loading...

Pentru că Hitler a considerat că svastica reprezintă puritatea, a dorit ca acest însemn să fie unul caracterizant al arienilor.

Utilizarea de către naziști derivă de la mișcarea naționalistă germană timpurie völkisch, pentru care svastica era un simbol al identitățiiariane”, concept pe care teoreticieni ca Alfred Rosenberg l-au echivalat cu rasa nordică,rasa dominantă”, cu originea în Europa de nord. Svastica a rămas până în zilele noastre un simbol de bază al grupărilor neonaziste și este afișată de grupări radicale pentru a demonstra un comportament presupus nazist față de organizații și persoane rivale.

svastica

După sfârșitul Celui de-al Doilea Război Mondial utilizarea svasticii a fost descurajată în lumea occidentală. Persoane și grupuri au avut tentative, deocamdată eșuate, de a-i învăța pe occidentali să privească originile preistorice ale svasticii, făcând abstracție de recenta ei asociere cu nazismul. În ziua de azi utilizarea svasticii este interzisă în majoritatea statelor.loading...
S-ar putea să-ți mai placă și