Descopera

Svastica, simbolul adus pe Terra de o cometă acum 12.000 de ani

Unul dintre cele mai vechi simboluri de pe Terra este celebra svastica, care a fost venerată de acum 12.000 de ani. Descoperirile recente demonstrează că simbolul a fost copiat după o cometă care a traversat cerul în trecutul îndepărtat.

În prezent, svastica este un simbol al răului pentru că a fost folosit de Hitler în cel de-Al Doilea Război Mondial, însă nu întotdeauna a fost perceput așa. Vechea svastică s-a născut undeva pe Valea Indusului, în urmă cu 12.000 de ani. Atunci, o cometă a brăzdat cerul și astfel oamenii i-au copiat modelul vizual. Așa a apărut svastica pentru prima dată.

Simbolul antic a fost transmis în diferite zone ale globului, din India și până la civilizația Mayașă.

Cea mai veche svastică descoperită a fost în Ucraina. Ea are o vechime de peste 12.000 de ani şi este sculptată pe un fildeş. De asemenea, vechiul oraş Troia utiliza svastica nu doar ca emblemă naţională, ci şi pe monede sau chiar ca pecete pentru documentele oficiale.

Simbolul a fost preluat de multe națiuni antice din întreaga lume, dar se pare că s-a născut în vechiul regat sumerian. Specialistul indian în istorie antică, P. R. Sarkar, susţine că etimologia cuvântului svastică dezvăluie un sens profund, ignorat de mai toate culturile care l-au folosit.

În prezent, svastica este cel mai cunoscut non-simbol. Sensul spiritual a fost deteriorat odată cu Hitler și cel de-Al Doilea Război Mondial. Hitler a dorit ca pe steagul de război să dețină un simbol al norocului, care să-i aducă beneficii cât mai mari în impunerea ideilor sale prin violență.

loading...

svastica - Svastica, simbolul adus pe Terra de o cometă acum 12.000 de ani

După înființarea Partidului Muncitoresc German Național-Socialist (NSDAP), svastica a fost asociată însă, în marea parte a lumii occidentale, cu fascismul, rasismul, nazismul, Al Doilea Război Mondial și Holocaustul. Utilizarea de către naziști derivă de la mișcarea naționalistă germană timpurie völkisch, pentru care svastica era un simbol al identității „ariane”, concept pe care teoreticieni ca Alfred Rosenberg l-au echivalat cu rasa nordică, „rasa dominantă”, cu originea în Europa de nord.

Svastica a rămas până în zilele noastre un simbol de bază al grupărilor neo-naziste și este afișată de grupări radicale pentru a demonstra un comportament presupus nazist față de organizații și persoane rivale.

După sfârșitul Celui de-al Doilea Război Mondial utilizarea svasticii a fost descurajată în lumea occidentală. Persoane și grupuri au avut tentative, deocamdată eșuate, de a-i învăța pe occidentali să privească originile preistorice ale svasticii, făcând abstracție de recenta ei asociere cu nazismul. În ziua de azi utilizarea svasticii este interzisă în majoritatea statelor.

 

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top