Take a fresh look at your lifestyle.

Surubul lui Arhimede, o descoperire care a revolutionat lumea

Arhimede a fost unul dintre cei mai apreciaţi matematicieni din Grecia antică. Născut la Syracusa în jurul anului 287 î. Hr., a ajuns foarte repede în cele mai înalte cercuri ale vremii, fiind bun prieten cu regele Hieron.

Figura lui Arhimede ocupă un loc important în studiul matematicii, dar este recunoscut şi pentru invenţiile sale care au revoluţionat lumea în trecut. Se afla în Egiptul antic atunci când a inventat şurubul care îi poată numele şi fără de care nu s-ar fi putut extragerea apei pentru efectuarea irigaţiilor.

Invenţia este relativ simplă şi constă dintr-un cilindru gol pe interior în care se găseşte un fel de spirală care este rotită de un mâner aflat la suprafaţă. Partea inferioară a cilindrului se află băgat în apă, iar atunci când se roteşte de mâner, apa este pusă în mişcare ridicându-se până iese din cilindru. Această invenţie a revoluţionat lumea antică pentru că a permis irigarea suprafeţelor vaste de teren agricol.

În anul 212 î. Hr. Arhimede se afla în oraşul său natal, când o armată romană a asediat cetatea. În urma unei lupte crâncene, Syracusa a fost cucerită de romani, care i-au masacrat pe toţi locuitorii ei. Când Cicero a fost trimis în Sicilia ca administrator roman, acesta a găsit mormântul marelui matematician acoperit cu spini şi mărăcini.

Şurubul lui Arhimede este folosit şi în zilele noastre mai ales în Olanda unde canalele de drenaj trebuie evacuate. Şuruburi mari, de oţel, acţionaţe mecanic fac viaţa mai uşoară oamenilor din toată lumea. Această invenţie este una care a schimbat cu siguranţă dezvoltarea omenirii.

Loading...
loading...