Supraviețuitorii Titanicului: Viața extraordinară a Elsiei Bowerman

Supraviețuitorii Titanicului: Viața extraordinară a Elsiei Bowerman

Elsie Bowerman a fost una dintre supraviețuitorii Titanicului. Viața ei a fost una de-a dreptul fantastică, desprinsă parcă dintr-un roman de succes, care a cuprins numeroase evenimente istorice.

După ce Titanicul a lovit un aisberg, în noaptea de 14 aprilie 1912, doar 705 din cei 2.206 de oameni de la bord au supraviețui. Unul dintre cei norocoși a fost Elsie Bowerman, o femeie britanică în vârstă de 22 de ani. După ce a supraviețuit dezastrului, Bowerman a participat și a asistat la evenimente istorice majore. Iată o privire succintă despre o viață remarcabilă, pe care a avut norocul s-o trăiască la intensitate maximă, Elsie Bowerman.

Călător pe Titanic

În 1912, Elsie Bowerman a decis să părăsească Anglia și să traverseze Atlanticul, la bordul Titanicului, deoarece ea și mama ei au vrut să-și viziteze prietenii în America și Canada.

La prima vedere, această alegere ar fi părut un ghinionistă, dar cele două femei au beneficiat de codul nautic „femeile și copiii în primul rând”, iar biletele lor de la clasa întâi le-au acordat prioritate la bărcile de salvare atunci când catastrofa s-a produs. Supraviețuitorii Titanicului au fost aleși după poziția socială.

Supraviețuitorii Titanicului

Barca de salvare

În primele ore ale dimineții de 15 aprilie, Bowerman și mama ei au părăsit Titanicul în barca de salvare cu numărul 6. Această barcă putea salva nu mai puțin de 65 de persoane, dar la bordul ei s-au aflat 2 bărbați, un adolescent și doar 21 de femei.

Bowerman scria despre experiența sa:

Tăcerea s-a așternut, când motoarele s-au oprit. Vocea unui steward bătând s-a auzit și ne-a spus să mergem pe punte. Așa am făcut și acolo se coborau bărcile de salvare. Ne-au spus să renunțăm la bagaje odată ce ne-am urcat în barcă. A fost o experiență ciudată ca să plutim într-o barcă, în mijlocul oceanului.

După mai multe ore în care au plutit în derivă, Bowerman și ceilalți au fost salvați de o altă navă, Carpatia.

Sprijin pentru dreptul femeilor

Chiar înainte de a se îmbarca pe Titanic, Bowerman începea să scrie istoria. În 1909, s-a alăturat Uniunii Sociale și Politice a Femeilor, un grup condus de Emmeline Pankhurst, care lupta pentru ca femeile să obțină dreptul de vot în Anglia.

După ce a scăpat cu viața din nefericitul eveniment al Titanicului, femeia s-a implicat și mai mult în această activitate.

Elsie Bowerman

Serviciul în timpul primului război mondial

Izbucnirea Primului Război Mondial a schimbat peisajul politic din Marea Britanie. Urmând exemplul altor membri ai organizației sale, Bowerman a renunțat la lupta pentru pentru drepturile femeilor pentru a sprijini țara aflată în război. Pentru contribuția ei de război, s-a alăturat unei unități spitalicești de femei scoțiene și a călătorit până în România.

În cele din urmă, unitatea lui Bowerman s-a retras în Rusia, așa că a fost la Sankt Petersburg într-un moment cheie, Revoluția din Rusia din 1917.

Extrem de entuziaști, în mașini blindate care păreau că se rostogolesc în sus și în jos – soldați și civili se luptau cu sârg. Lupta s-a concentrat brusc asupra hotelului nostru – ploaie de focuri au fost direcționate spre locul unde stăteam ascunși. Poliția a trebuit să tragă de pe acoperiș în revoluționari. scria Bowerman

După încheierea războiului, femeile din Anglia au primit drepturi limitate de vot, iar în curând li s-au oferit și alte oportunități. De exemplu, în 1919 Legea privind descalificarea sexului a permis femeilor să profeseze în domenii care le erau interzise până atunci cum ar fi contabilitatea și dreptul.

Al doilea război mondial

Așa cum a făcut în timpul Primului Război Mondial, Bowerman și-a oferit serviciile și în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Activitatea sa a inclus serviciul feminin de voluntariat regal și o funcție la Ministerul Informațiilor. Bowerman s-a alăturat BBC, unde a lucrat precum ofițer de legătură între SUA și Marea Britanie din 1941 și până în 1945.

Elsie Bowerman

Un portret redescoperit

Recent, un mic portret al lui Bowerman, care a murit în 1973, a fost descoperit și pus în licitație. A fost vândut pentru suma de 2000 de lire sterline și, ciudat sau nu, a fost cumpărat de către Timothy Medhurst,
strănepotul lui Robert Hichens, bărbatul care fusese în barca de salvare cu numărul 6.

„Este minunat să privim la aceeași doamnă la care a privit străbunicul meu cu peste 100 de ani în urmă la bordul unei bărci de salvare în mijlocul Oceanului Atlantic” susținea Timothy Medhurst

Bowerman a fost una dintre supraviețuitorii Titanicului. Se pare că aceștia, după ce li s-a acordat o nouă șansă la viață, au făcut lucruri mărețe.

loading...
CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)