Medicina alternativa

Superstitii românești despre ierburi: Unele alungă spiritele, altele au puteri magice

Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii de pe aceste meleaguri au cunoscut ierburile și secretele lor. Despre unele se spunea că alungă spiritele rele, cu altele se vindecau și credeau că au puteri supranaturale.

Ierburi care dau puteri supranaturale

Planta numită Dragostea sau Masă Raiului, este adusă din locurile în care creşte şi se sădeşte în grădina casei, în loc ferit, curat, în credinţa că este protectoare a dragostei, că apără pe cei ai casei. În unele sate, când înfloreşte, se rupe câte un fir pentru fiecare suflet din casă, se pun la grinda şi cel al cărui fir se usucă se spune că va muri în acel an, dar dacă creşte şi se înfăşoară pe după grinda, este semn că va trăi mult. Conform unei superstiţii, planta numită Duminicuta poate fi culeasă numai dacă în locul ei se lasa ofrandă de pâine şi sare.

Adusă acasă, se foloseşte la copiii care nu merg în picioare. Se pune lângă foc, pe vatră, cu pâine şi sare alături, şi dacă se înnegreşte este semn rău. Planta miraculoasă a românilor, căruia i se atribuie cele mai mari virtuţi magice este iarba-fiarelor. Acela care şi-o încrustează sub pielea palmei nu poate fi nici măcar încătuşat, prin simplă atingere putând descuia orice încuietoare.

El e apărat de armele de fier, banii trag la el şi înţelege limba animalelor. Cu această iarbă se pot deschide uşile ferecate ce duc la comori. Se crede că se găseşte printre ierburile obişnuite, dar numai un an sta în acelaşi loc, în al doilea an răsărind peste trei ape curgătoare şi tot aşa, până în al nouălea an, când revine în acelaşi loc.

Amintit în cântecele populare, leuşteanul este o plantă folosită în descântece împotriva ielelor, de întoarcerea laptelui şi împotriva şarpelui. Este cea mai însemnată plantă din grădină de legume, având o influenţă magică asupra întregii grădini. De aceea se spune că dacă ţi se fură leuştean din grădină, ţi se vor usca toate verdeţurile.

Păpădia, planta magică

Dacă iei o păpădie înflorită şi sufli în ea cu putere, atâtea seminţe câte rămân indica numărul copiilor pe care-i vei avea. Se zice că dacă o păpădie rămâne deschisă toată noaptea, a doua zi va ploua. Dacă mirosind o păpădie ţi se îngălbeneşte nasul, cineva e îndrăgostit de tine. Se crede că, adăugând buchetului de nuntă două, trei păpădii, căsătoria va aduce prosperitate, sănătate, iar copii vor fi frumoşi. Este, de asemenea, de bun augur pentru o tânără să poarte un colier de păpădii făcut de ea, şi ghinion dacă i-l oferă cineva.

loading...

Ghinion aduce şi culesul păpădiilor dintr-un cimitir. Rădăcină de păpădie prăjită în smântână se întindea pe o frunză de brusture şi se aplică pe zonele cu dureri reumatismale. Ceaiul din rădăcina păpădiei şi din flori uscate se luă contra durerilor de ficat. Frunza se storcea pe bube, după ce se descântau. Ramurile verzi de mesteacăn se puneau cu un capăt în foc, iar seva ce ieşea prin celălalt capăt era o bună doctorie pentru pecingine. Fetele se ungeau cu această sevă ca să le crească părul lung.

Mesteacănul era plantat în curte ca să aducă fericire în familie. Muşeţelul atrage bunurile materiale şi tine la distanţă blestemele şi farmecele. Ciubotica-cucului are efecte diuretice şi vitaminizante, dar purifica şi spiritul. Lăcrămioara se cultivă pentru noroc şi prosperitate. Ceaiurile din tulpini se luau contra durerilor de piept. Din flori se prepară odinioară o apă de obraz, în credinţa că acela care se va spăla cu ea va fi alb ca laptele. Rouă de pe lăcrămioare se folosea ca picături contra conjuctivitei.

Plante care alungă strigoii

Ţăranul roman considera plantele nişte fiinţe vii care aud, văd, simt, suferă, au suflet. Le reproduc pe costumele tradiţionale, pe cuverturi, ştergare, mobilier, ulcele şi pe pereţii caselor. Plantele sunt pomenite în cântece, colinde, ghicitori, incantaţii magice. Ierburile de leac apar şi în superstiţii. Usturoiul, avrămeasca, leuşteanul, pelinul, omagul sunt considerate duşmanii duhurilor rele.

Usturoiul, important leac băbesc, se dădea contra viermilor intestinali, a durerilor de masele şi urechi. Este considerat şi cea mai bună amuleta contra strigoilor şi deochiului. Se cosea un căţel de usturoi la o panglicuţa roşie şi se punea la scufiţa pruncului. Odoleanul, că ceai, era folosit pentru liniştirea nervilor. Pentru hipertensiune şi ,,inima marita”, se folosea rădăcina plantei. Purtată la san, era la fel de tare că usturoiul în lupta cu forţele supranaturale.

Din categoria plantelor care resping duhurile şi strigoii face parte şi avrămeasca. Este o plantă veninoasă cu proprietăţi iritante şi este considerată un vomitiv drastic, periculos. Mătrăguna, că iarba de leac, se punea pe umflături.

IERBURI - Superstitii românești despre ierburi: Unele alungă spiritele, altele au puteri magice

Cu frunze aprinse se trata tusea, iar rădăcina plămădita se folosea contra reumatismului. Dar de această plantă, considerată sfântă, este legată şi o superstiţie: dacă rupi din pământ o mătrăgună rămâi surd. Iar cine are mătrăguna în bătătura, trage a sărăcie.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top