Stiinta

Suntem cu toții cetățeni ai „Laniakea”, marele cer imens care ne găzduieşte

De acum, toţi locuitorii Pământului sunt oficial cetăţeni ai „Laniakea”, un grup imens care include peste 100.000 de galaxii, inclusiv Calea Lactee. Acestea sunt interconectate între ele prin fire de energie sau linii de forţă supranumite „mari atrăgătoare”.

Descoperirea uimitoare indică faptul că Laniakea este un sistem incredibil de galaxii, în care este inclusă şi a noastră, şi are o masă incredibilă de peste 500 de milioane de ani lumină. Cele peste 100.000 de galaxii sunt interconectate energetic şi astfel s-a ajuns la concluzia că de fapt liniile energetice conectează fiecare element al acestui Univers.

Descoperirea a fost realizată de către astronomii de la Universitatea din Hawaii, care i-au atribuit numele de Laniakea, care se traduce prin „cer imens”. Cartografierea acestei zone imense pentru pământeni, dar minuscule la scală universală, a fost cartografiată cu ajutorul unei tehnici inovatoare, care le-a permis oamenilor de ştiinţă să culeagă informaţiile necesare pentru a realiza o posibilă hartă a Universului.

Oamenii de ştiinţă credeau până acum că galaxia Calea Lactee, din care fac parte şi Terra şi celelalte planete din Sistemul Solar, este o parte a unui roi galactic cu un diametru de 100 milioane de ani-lumină. Noul studiu a demonstrat că acea structură este doar o parte al Laniakea, o structură galactică mult mai mare.

Chiar dacă pare incredibil, super-roiul Laniakea este un fir extrem de subţire atunci când este comparat cu super-roiurile galactice Shapley, Hercules, Coma si Perseus-Pieces. În prezent nu s-au putut determina graniţele roiurilor vecine, însă se crede că Universul găzduieşte extrem de multe structuri asemănătoare, pe care probabil că omul nu va reuşi niciodată nici măcar să le cartografieze.

Laniakea - Suntem cu toții cetățeni ai "Laniakea", marele cer imens care ne găzduieşte

Conform astronomului R. Brent Tully, descoperirea este una fabuloasă şi este un pas uriaş făcut pentru a înţelege structura Universului din care facem parte. De asemenea, în acest fel specialiştii vor putea înţelege modul de evoluţie şi dezvoltare a galaxiilor şi astfel se vor putea determina evenimente viitoare importante.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top