The news is by your side.

SUNTEM CONDAMNAȚI SĂ TRĂIM PE PĂMÂNT

1

Trei săptămâni, astronautul japonez Norishige Kanai s-a aflat pe ISS, Stația Spațială Internațională. Astronauții, înainte de zborurile spațiale sunt supuși unor controale amănunțite, privind starea de sănătate fizică și psihică.

Aceeași procedură se aplică și la întoarcerea pe Pământ. Medicii au fost contrariați în momentul în care astronautul a fost supus controlului medical, la întoarcerea sa, să constate că înălțimea acestuia se modificase. Înălțimea lui Norishige era mai mare cu 9 centimetri.

S-a încercat o explicație la această întâmplare. Se presupune că, în absența gravitației, corpul are tendința de a-și modifica înălțimea. Astronautul francez Thomas Pesquet, după șase luni, perioadă în care a lucrat la Stația Spațială Internațională, a pierdut 30% din masa musculară a corpului. Coloana vertebrală i s-a alungit, ventriculul stâng s-a micșorat, oasele prezentau pierderi importante de calciu, iar urechea internă prezenta grave disfuncționalități. Astronautul a avut grave probleme de echilibru și orientare.

Pentru că în spațiu, astronomii sunt vulnerabili la radiațiile cosmice, ei pot dezvolta forme de cancer și boli degenerative. Cu tot echipamentul de protecție pe care-l poartă un astronaut, corpul uman reacționează agresiv la condițiile de microgravitație, temperaturi și presiune scăzute.

Întrebarea care este pe buzele multor specialiști este, cum poate rezista un astronaut într-un voiaj spațial către planeta Marte? În funcție de poziția sa față de Pământ, distanța până la Marte este între 55 și 400 milioane de kilometri. Călătoria presupune 12 luni de zbor, 6 dus și 6 întors.

Cât poate rezista organismul uman în condiții de gravitație zero?

Specialiștii ruși au ridicat o altă problemă extrem de sensibilă. Ei atrag atenția că într-un zbor care durează mai multe luni, intervin schimbări comportamentale, stări de anxietate, oboseală, ostilitate.

Faptul că în permanență te simți în pericol, izolat, lipsa de intimitate, somnul perturbat din diferite motive, toate acestea conduc la grave probleme psihice. Chiar și comunicarea între astronauți și specialiștii NASA se poate realiza cu mare greutate, în sensul că dialogul presupune o întrerupere de 20 de minute, între cele două părți.

noul-pamant SUNTEM CONDAMNAȚI SĂ TRĂIM PE PĂMÂNT

Nava spațială trebuie să fie autonomă din toate punctele de vedere, pentru că intervenția terestră este nulă. Cine s-ar aventura într-o călătorie care presupune atâtea riscuri?

Daca ți-a plăcut articolul nu uita de grupul nostru secret pe Facebook. Hai si tu acum!

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și