Sunt ateii mai inteligenți decât cei care cred în divinitate?

Sunt ateii mai inteligenți decât cei care cred în divinitate?

„Este cunoscut faptul că inteligența este invers proporțională cu credința”, subliniază Richard Daws și Adam Hampshire de la Imperial College London (Colegiul Imperial din Londra) într-o lucrare publicată în revista Frontiers in Psychology.

Pornind de la acest fapt, o întreagă dezbatere s-a născut. Întrebarea este dacă religia sau credința ne face mai puțin inteligenți sau nu? Studiile realizate în domeniu demonstrează că oamenii devin din ce în ce mai credincioși, iar după anul 2050, circa 90% din populația globului va adopta o formă sau alta de religie.

De partea cealaltă, tendința este una dramatică, atunci când vine vorba despre inteligență. Se pare că numai în ultimul deceniu, nivel global al IQ-ului a scăzut cu 1,23 procente. Un alt studiu, arată că nivelul inteligenței românilor este unul scăzut în comparație cu cel al vecinilor noștri din Europa. Aceasta nu ar trebui să fie pentru nimeni o surpriză, ținând cont de traiul de viață și numeroasele probleme prin care trece țara noastră.

Oamenii de știință susțin că tendința este una clară. Nivelul de inteligență al populației este în scădere dramatică, adică generațiile următoare vor fi mai puțin inteligente decât cele din trecut. La această tendință se impregnează ideea de religie și credință.

Pentru a analiza acest aspect, Dawn și Hamposhire au intervievat peste 63.000 de persoane în mediul on-line, solicitându-le să îndeplinească pe parcursul a 30 de minute un set de 12 sarcini cognitive menite să măsoare capacitatea de planificare, raționamentul, atenția și memoria de lucru. Participanții au indicat de asemenea dacă erau religioși, agnostici sau atei.

Rezultatele au fost surprinzătoare. Ateii s-au descurcat mai bine și au rezolvat mult mai bine sarcinile cognitive decât cei care s-au declarat religioși.

De asemenea, o parte din sarcinile de raționament, precum versiunea dificilă a Testului Stroop, cunoscut drept „numește culoarea nu cuvântul”, a fost proiectată pentru a crea un conflict maxim între un răspuns intuitiv și un răspuns logic, iar cele mai mari diferențe au apărut la aceste sarcini, în concordanță cu ideea că oamenii religioși se bazează mai mult pe intuiția lor. În contrapartidă, pentru o sarcină ce necesită un raționament complex – „raționament deductiv” – pentru care nu au existat răspunsuri intuitive evidente, nu a existat o diferență atât de mare la nivel de grup.

rp_creier.jpg

Loading...

Specialiștii studiului au concluzionat că există un blocaj al gândirii în cazul oamenilor religioși. Acest blocaj se realizează între raționament și intuiție și se datorează credinței. Aceasta formează o barieră greu de trecut atunci când vine vorba despre raționament.

Credința îi împinge pe oameni să se bazeze mai mult pe intuiție, în timp ce ateii se bazează pe raționament.

Studiul se poate găsi aici!

CATEGORIES
TAGS