Mistere din Romania

SULINA, misterul unui oraș fascinant

În noaptea de 22 spre 23 noiembrie 1855, la Sulina a avut loc o furtună devastatoare. Din cele 80 de vase ancorate la Sulina, 28 au dispărut. 78 din cei 200 de marinari care se aflau la bordul vaselor au pierit în condiții dramatice.

Cioclii din Sulina au fost ocupați în acea perioadă. Ziarele vremii consemnau că 364 de persoane au decedat și că biserica Sf. Dimitrie de pe Strada a II a devenise neîncăpătoare.

Furtunile din Marea Neagră au dus la un dezastru uman și material în portul de la Sulina. Furtuna a avut nivelul 18 pe o scară de 21.mZiarele rusești consemnau că mai multe vase au fost aruncate pe coastele din Crimea, din cauza furtunilor violente.

După iarna anului 1841, iarna dintre anii 1855-1856, avea să fie una extrem de grea. Ne referim la al doilea mare îngheț al Dunării. Timp de două luni și jumătate, Dunărea a fost înghețată. În toată această perioadă, peste 500 de vase au fost blocate la Sulina.

Mărturie a acestor tragedii din Sulina, este cimitirul, în care se află multe morminte ale marinarilor morți în tragediile maritime.
Edmond Engelhardt, primul comisar, apoi delegat al Franței la Comisia Europeană a Dunării, nota că la Sulina sunt în jur de 1000 de locuitori, inonieni, greci, maltezi, aventurieri care prădau pe nefericiții căpitani de vase.

Cimitirul este un complex funerar împărțit în mai multe zone, creștini, evrei, musulmani. Se spune că, timp de 300 de ani, Sulina a fost refugiul multor pirați. Ghiorghios Kontoguris a fost unul dintre celebri pirați. Pe piatra lui funerară a fost trecut celebrul semn al piraților, craniul cu două oase încrucișate.

Se spune că, el și-a ascuns o parte din avere, undeva pe malul mării. Doi tineri din Constanța au pornit o aventură de patru ani, de la o litografie a Sulinei, din anul 1861. Litografia prezenta mai multe vase scufundate, în apropierea bisericii Sf. Nicolae.

Cei doi tineri au descoperit epavele a trei nave scufundate, una dintre acestea fiind o fregată englezească. Pe fregată au fost descoperite ghiulele de 70 de kilograme, roți de afet de tun.

În urmă cu câțiva ani, cei doi au descoperit în lacul Sutghiol, epava unui avion de război. Sulina fascinează prin aerul misterios, dar și prin faptul că marea, pe lângă tragediile pe care le produce, are puteri neobișnuite. În urmă cu 25 de ani, din mare a apărut o bucată de pământ cu o lungime de 7 kilometri și o lățime de 200 de metri. Insula se află la o distanță de 8 kilometri de Sulina și este împărțită între România și Ucraina, 2,5 km aparțin României.

Locul a fost numit Insula Fericirii sau Insula K. Oamenii nu au voie să debarce pe insulă, ea fiind rezervație naturală. Este un loc unde trăiesc cormorani, pelicani, egrete.

În Marea Neagră, singura bucată de pământ care aparține numai României este Peninsula Sacalin, care s-a format în dreptul brațului Sfântu Gheorghe.

sulina - SULINA, misterul unui oraș fascinant

Interesant este faptul că, peninsula are o mișcare de rotație în jurul punctului de legătură cu țărmul. Fenomenul are o explicație științifică. Peninsula este erodată de curenții marini și de vântul puternic.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top