The news is by your side.

Studiu: Societatea actuală va dispărea din cauza colapsului social

0

Scenariile apocaliptice au existat încă din cele mai vechi timpuri. În trecut, încălcarea cuvântului Bisericii era echivalent cu o pedeapsă divină, iar dacă comunitățile persistau în păcate Apocalipsa era cuvântul de ordine. În timpurile noastre, sfârșitul lumii este un subiect frecvent și numeroase scenarii au fost vehiculate.

Printre acestea se regăsesc Apocalipsa Mayașă, impactul unui asteroid cu planeta noastră, cutremure majore sau tsunami. Problema este că foarte puțini se gândesc la ceea ce istoria ne-ar putea învăța despre cum marile civilizații și-au găsit sfârşitul mai devreme sau mai târziu, colapsul social.

Unul dintre cele mai bune exemple este cel al Imperiului Roman, dar și alte civilizații mărețe și înfloritoare au dispărut brusc din cauze sociale, politice sau economice. Întrebarea la care au încercat să răspundă un grup de analiști a fost: Care sunt motivele care declanșează aceste apocalipse sociale?

Pentru a răspunde la această întrebare simplă, specialiștii de la Universitatea din Maryland în colaborare cu cei de la NASA au creat un model matematic care să anticipeze evoluția viitoare a omenirii. Modelul este inspirat de la clasicul exemplu prădător versus pradă, care oferă echilibrul în natură. De exemplu, atunci când populația de cerbi crește considerabil și numărul lupilor se află în creștere. Atunci când sunt prea mulți lupi, cerbii sunt decimați și astfel populația lor se reduce. Consecința se resfrânge tot asupra lupilor pentru că fiind prea mulți mor de foame. Acest fapt se petrece până în clipa în care balanța se echilibrează și ecosistemul poate funcționa la parametrii optimi.
Pornind de la această paradigmă, oamenii de știință au determinat patru factori care pot produce colapsul social: fenomenele naturale, resursele naturale, acumularea de averi și împărțirea populației între oamenii de rând și elită.

Pornind de la acești factori s-au simulat trei tipuri de societăți, una echilibrată cu nicio clasă socială, una echitabilă cu lucrători și non-lucrători și una inegală formată din elite și oameni obișnuiți. Rezultatele au fost unele de-a dreptul interesante pentru că modelul societății echitabile pare cel mai stabil și lipsit de apocalipse sociale. Celelalte două pot evolua până în punctul în care se produc dezechilibre majore, după care intervine colapsul și astfel dispar.

colaps-social Studiu: Societatea actuală va dispărea din cauza colapsului social

Atunci când resursele și bogăţiile sunt împărțite inegal între oameni, colapsul este cuvântul care caracterizează acest timp de societăți. Aceasta este concluzia la care au ajuns specialiştii și pe această cale avertizează că omenirea se află pe un făgaș greșit, iar viitorul nu poate fi decât unul singur: apusul civilizației actuale. În acest sens, sunt mai multe șanse ca omenirea să dispară din cauze economice sau sociale decât din alte cauze.

Daca ți-a plăcut articolul nu uita de grupul nostru secret pe Facebook. Hai si tu acum!

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și