Stiinta

Studiu: Plantele pot vorbi, gândi și reaminti

Lumea plantelor este de o diversitate și o complexitate ieșită din comun. Uneori avem senzația că am ajuns în punctul în care cunoaștem aproape totul despre această lume fascinantă, dar odată cu aprofundarea cercetărilor, noi descoperiri fascinante se realizează.

Daniel Chamovitz, profesor în cadrul Universității din Tel Aviv, a realizat numeroase studii cu privire la viața plantelor. Cele mai importante descoperiri ale sale arată că plantele, indiferent de specie, sunt capabile să vadă, să vorbească sau să comunice, să gândească și chiar să-și amintească diferite lucruri sau fapte.

Chiar dacă pare straniu, plantele pot vorbi. La această concluzie a ajuns și Monica Gagliano, om de știință din cadrul Universității de Vest din Australia. În urma unor cercetări amănunțite, Gagliano a reușit să dovedească că pe lângă faptul că plantele pot vorbi, ele sunt capabile să gândească și chiar să învețe anumite aspecte ale vieții.

Experimentul s-a realizat pe o plantă numită Mimosa, care își oprește închiderea petalelor atunci când anumiţi agenți externi care nu prezintă pericol se apropie de ea. Acest obicei este învățat în doar câteva secunde și se manifestă la fel ca ș în cazul animalelor care se comportă defensiv doar atunci când simt pericolul.

Interesant este și faptul că aceste plante au fost capabile să-și amintească de acest obicei și peste câteva săptămâni. Reacția sa a fost similară la și prima dată, ceea ce a surprins pe toată lumea. Acest fapt demonstrează foarte bine că plantele pot învăța și ține minte anumite fenomene.

mimosa - Studiu: Plantele pot vorbi, gândi și reaminti

Această concluzie i-a dus pe oamenii de știință să susțină că inevitabil plantele trebuie să fie dotate cu un sistem de gândire, care poate acționa astfel. Acest creier al plantelor nu a putut fi încă localizat, dar cu siguranță că această descoperire se va efectua curând. Și atunci nu putem să nu ne gândim că viața este impresionant de complexă, cază pentru care probabil că nu o vom înțelege niciodată.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top