Descopera

Studiu controversat! Sfinxul din Egipt a fost construit în urmă cu 800.000 de ani?

Una dintre cele mai emblematice construcții ale lumii antice este Sfinxul din Egipt. Situat pe platoul din Gizeh, Marele Sfinx reprezintă un imens leu, care are capul de om.

De-a lungul timpului, Sfinxul a ridicat numeroase provocări pentru arheologi. Principalul aspect, care generează o sumedenie de semne de întrebare cu privire la această construcție, este faptul că nu există nicio inscripție pe Sfinx. Pornind de la această idee, nu puțini au fost cei care au susținut că Sfinxul din Egipt a fost construit cu mult timp înainte de piramide și că originea sa este un mare mister.

Sfinxul din Egipt – Descriere

Numele de Sfinx vine de la cuvântul grecesc sfingo care înseamnă „a strangula” și grecii l-au folosit pentru prima dată numind o creatură fabuloasă care avea capul unei fete, corpul unui leu și aripi de pasăre care își strangula victimele. Egiptenii l-au numit Shesep-ankh, adică imaginea vie, nume care era dat și statuilor regale.

Sfinxul din Egipt a fost sculptat dintr-o bucată imensă de calcar.  Capul are 6 m înălțime și 4 m lățime, iar numai ochii au 2 m înălțime. Nasul și barba lipsesc, doar barba fiind expusă la Muzeul Britanic. O istorie arabă din secolul al XV-lea (al cărei autor este egipteanul Taqi Al-Maqrizi) ne raportează că nasul a fost distrus de către un mistic sufi pe nume Muhammad Saim al-Dahr, supărat fiind pe faptul că egiptenii vremii, deși nu mai erau de mult pagâni, îl venerau și îi aduceau totuși ofrande, convinși fiind că fertilitatea adusă de Nil depinde de Sfinx.

Când a fost construit?

Din cauză lipsei informațiilor, unii egiptologi consideră că Sfinxul a fost ridicat în timpul dinastiei a  a IV-a, de către Khaf-Ra. Pe de cealaltă parte, există anumite voci, care susțin această teorie nu are nicio bază reală, iar construcția datează de undeva din timpul sau chiar dinainte de marea glaciație, de către o civilizație mult mai evoluată decât cea egipteană.

Această teorie se bazează pe urmele de eroziune descoperite pe roca celebrei construcții. În aceste condiții, Egiptul a fost un teritoriu ploios cu circa 9000 de ani în urmă, ceea ce face Sfinxul mult mai bătrân decât piramidele.

Datorită acestei controverse, în 2008, o echipă de specialiști a realizat un amplu studiu cu privire la vârsta Sfinxului. Rezultatete sunt de-a dreptul șocante și în același timp controversate. Vjacheslav I. Manichev și Alexander G. Parkhomenko, specialiștii care au realizat studiul în cauză, sunt de părere că morfologia rocii Sfinxului seamănă extrem de bine cu cea ale rocilor care au stat o perioadă lungă de timp sub ape.

Similitudinea forțelor de eroziune comparate și formarea geologică și compoziția petrografică a complexelor sedimentare de roci conduc la concluzia că factorul decisiv de distrugere a Marelui Sfinx este mai degrabă energia valurilor decât abraziunea nisipului în procesul eolian.

Literatura de specialitate susține că în urmă cu peste 800.000 de ani, pe platoul actual din Gizeh, se aflau apele mărilor. În acel moment, Sfinxul din Egipt ar fi existat și ar fi fost erodat de apele sărate ale mărilor.

Studiul în cauză a provocat o undă de șoc în rândul specialiștilor și cei mai mulți sunt sceptici cu privire la veridicitatea sa.

Studiul poate fi citit aici.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top