Studiu controversat: Legătura strânsă între fanatismul religios și leziunile cerebrale

Un nou studiu controversat arată că exisă o legătură strânsă între fundamentalismul religios și leziunile cerebrale. Cortexul prefrontal lezat reduce flexibilitatea cognitivă, adică reduce abilitatea de a contesta vechile convingerile vechi atunci când sunt descoperite fapte noi.

Studiul este unul controversat, care ridică numeroase semne de întrebare cu privire la fundamentalismul religios. Specialiștii susțin că nu toți oamenii religioși suferă de leziuni cerebrale, dar atunci când s-au analizat mai mulți subiecți care îmbrățișau fanatismul religios, aceștia prezentau numeroase leziuni pe creier.

Oamenii de știință de la Universitatea Northwestern, Chicago, au realizat studiul pe mai mulți veterani, care au participat la războiul din Vietnam. Aceștia au fost supuși unor teste amănunțite din punct de vedere medical, dar și psihologic.

Puțini dintre aceștia erau dispuși să-și schimbe convingerile religioase, atunci  când le erau prezentate dovezi noi. Este vorba în principal despre tradițiile și cutumele religioase, pe care participanții studiului le respectau cu rigoare.

Ideea prezentată se bazează pe faptul fanatismul religios a fost localizat într-o anumită zonă specifică din creier. Interesant este faptul că această zonă este printre cele mai evoluate recent zone din creier, dar cu toate acestea, zona este predispusă leziunilor. Specialiștii au numit această zonă cortexul prefrontal dorsolateral. Această zonă înmagazinează tate informațiile cu privire la religie și Dumnezeu, sau diversitatea gândirii religioase.

Studiul în cauză a fost publicat în revista de specialitate Neuropsychologia și nu rezolvă problema fundamentalismului religios, ci deschide noi orizonturi pentru a înțelege comportamentul oamenilor și acțiunile lor în funcție de religie și Dumnezeu.

Loading...loading...
S-ar putea să-ți mai placă și