STRIGOIDIZAREA, DE LA MORTI LA VII

STRIGOIDIZAREA, DE LA MORTI LA VII

Strigoii sunt suflete rele ale morţilor care ies noaptea din mormânt și se transforma în animale sau apariţii fantomatice, pentru a produce rele celor vii. Conform credinţei populare, se transforma în strigoi copiii care mor nebotezaţi, cei care au avut parte de morți violente sau nu au fost îngrijiţi pe perioada bolii.

Când este lună plină, strigoii ies din morminte și fac răutăţi celor vii. Apogeul lor este în noapte Sf. Andrei. Celebrul folclorist Tudor Pamfile a susținut în una dintre lucrările sale că conceptul de moroi este de origine dacică și are legătura cu copiii morți care purtau numele de Mora. În cazul în care copilul a fost omorât voluntar, proporţiile răzbunării sale sunt imense.

În timpul nopții, moroii ies din mormânt și se așează pe trupul mamei producându-le probleme legate de respirație. Temerile și credinţele în puterile malefice ale morţilor sunt larg răspândite în spațiul indoeuropean.

Cu mult timp înainte de apariţia creştinismului, se credea că omul are două suflete. Unul dintre ele avea capacitatea de a părăsi trupul ușor, era un dublu al fiinţei umane. De aici, a apărut credința românească că există strigoi. O primă categorie o formează strigoii vii, persoane cu însuşiri demonice. Din cea de a doua categorie fac parte morții neodihniţi care bântuie neîncetat.

Predispoziţia spre strigoidizare este înnăscută. Conform tradiţiei, cei care sunt născuți sâmbăta și stau noaptea la pândă noaptea în cimitir, văd chipuri și siluete care ies din morminte. Un strigoi are copite de cal, mâini păroase o gură largă și o coadă lungă. Strigoii au rolul de a absorbi vlagă, energia vitală a rudelor sau foştilor prieteni.

Slavii îi numesc vidme și au credința că sunt adevărați maeștri ai erotismului nocturn. Bărbații care au contact cu astfel de creaturi ajung în pragul paroxismului. Și strigoaicele sunt dependente de relații sexuale. Ele fură sufletul bărbatului.

Strigoii sunt periculoși în două etape ale anului, în preajma solstiţiului de iarnă și a echinocţiului de primăvară. Puterea strigoilor este maximă în noaptea din ajunul Sf. Andrei, 30 octombrie, și în noaptea Sf. Gheorghe, 23 aprilie.

Morții vii prefera locurile neumblate din lanţul Munților Carpaţi, în care exista trei nopţi în care se deschid planurile lumilor paralele. Un caz terifiant s-a petrecut în anul 1985 în satul Capataneni, Ardeal. La scurt timp după ce o bătrâna a murit, rudele acesteia au început să moară rând pe rând. Sătenii au decis să ridice capacul mormântului. Bătrâna nu prezenta niciun semn de descompunere. Fata îi era roșie, avea ochii larg deschiși și era răsucită în coşciug. Localnicii au ars cadavrul și a făcut o slujbă.

STRIGOII

Un alt caz sinistru s-a petrecut în anul 1925, în Dorohoi. Eleonora avea vârsta de 12 ani, moment în care au început să se întâmple fenomene inexplicabile. Obiectele de care se apropia Eleonora începeau să zboare. Mulți au considerat-o ca fiind unealta diavolului. Cazul său a fost studiat de un specialist britanic care a stabilit că era un caz clasic de poltergeist.

CATEGORIES
Share This
>