Mistere

Stigmatele, misterul rănilor divine

Văzut ca un semn al divinităţii, dar şi ca posibilă isterie, fenomenul stigmatizării rămâne un mister încă nedezlegat, fascinând atât lumea religioasă cât şi cea ştiinţifică. Introducerea stigmatizărilor în categoria manifestărilor de tip paranormal a generat proteste din partea credincioşilor. Dar şi Biserica priveşte aceste minuni cu mult scepticism. Oricum am interpreta stigmatele, fenomen paranormal, manifestare supranaturală sau pur şi simplu miracol, ele au un ecou foarte puternic în conştiinţe, o mare încărcătură emoţională şi nu pot fi ignorate.

Rănile martiriului

Stigmatizarea constă în apariţia pe corp a unor urme, leziuni şi hemoragii inexplicabile, care reproduc urmele martiriului lui IisusHristos. Semnele stigmatizării se materializează sub forma a cinci răni: două pe mâini, două pe picioare şi una în partea laterală a pieptului, în locurile în care Mântuitorului i-au fost bătute cuiele şi unde a fost zgâriat cu suliţa de ostaşul roman. Există cazuri în care rănile apar numai în palme, altele sunt însoţite în mod inexplicabil de zgârieturi pe frunte, asociate cu rănile produse de coroana de spini. Uneori au apărut leziuni pe umărul drept, fiind considerate urmele lăsate de crucea purtată în timpul calvarului.

Din dragoste pentru Mântuitor

Explicaţia aproape unanim acceptată este aceea că subiecţii, cuprinşi de un fior mistic extrem de puternic, din dragoste pentru Mântuitor, retrăiesc supliciul acestuia. Când trăirea are loc la înalte cote emoţionale, apare şi răspunsul fiziologic, adică rănile. Extazul mistic poate fi însoţit şi de alte manifestări considerate supranaturale: aureole de lumină în jurul capului, vindecări miraculoase sau chiar levitaţie. Iosif de Copertino, spre exemplu, s-a înălţat în aer chiar în prezenţa Papei Urban al VIII-lea.

Între fals şi autentic

Dată fiind vechimea fenomenului în materie de stigmate, distingerea falsului de autentic se face după reguli bine stabilite. În cazurile reale de stigmatizare, rănile sunt adînci şi pot chiar perfora mâinile sau picioarele. Prezenţa stigmatelor este asociată cu stări de extaz mistic, mai ales când apar prima oară. Sângerările sunt abundente, uneori zilnice. Alteori, ele pot să apară săptămânal (vinerea), pe parcursul mai multor ani, chiar de-a lungul câtorva decenii. Rănile emană adesea un miros plăcut, de flori. Stigmatele autentice sunt însoţite de dureri pe întreaga perioadă a prezenţei lor. Rănile nu se infectează, dar nici nu răspund la tratamentele medicale.

Apariţia rănilor, efectul autosugestiei?

Apariţia stigmatelor a fost pusă deseori pe seama autosugestiei. Într-o şedinţă de hipnoză, i s-a pus subiectului în palmăo monedă. I s-a sugerat că ţine în mână o bucată de metal încins. Subiectul a simţit cum îl frige metalul şi i-a dat drumul imediat, într-un gest reflex. În palma sa a rămas urma unei uşoare arsuri. Senzaţia de fierbinte a dispărut la comanda hipnotizatorului, iar arsura în câteva ore. Psihologii cred că mecanismul în cazul stigmatelor este acelaşi. Rănile apar spontan sau ca urmare a practicării unei tehnici numite „imitatio Christi“. Adică din dorinţa de a-l imita pe Iisus, de a participa la suferinţa sa. Postul de 40 de zile este una din etapele „imitatio Christi“.

Fenomenul Myrna

Unul dintre cele mai recente cazuri s-au petrecut în Damasc. Începând cu 22 noiembrie 1982, într-o casă din cartierul Soufanieh, au început să se întâmple lucruri ciudate: dintr-o copie a icoanei Fecioarei Maria şi din corpul Myrnei Nazzour curgea ulei. Avea 39 ani şi sănătoasă. Se căsătorise cu Nicholas cu şase luni înainte de minune. Prima oară a început să exude ulei din palme. Apoi pe palme şi picioare i-au apărut semnele crucificării. Myrna, pe numele adevărat, Mary Kourbet Al-Akras, are un nivel intelectual mediu, neabsolvind bacalaureatul. Tatăl ei este greco catolic, iar mama ortodoxă. Are doi copii. Specialiştii din mai multe ţări pe unde a fost în pelerinaj, Siria, Germania, Franţa, Italia, au analizat compoziţia uleiului. Rezultatele de laborator au fost aceleaşi: din coprul ei iese ulei de măsline 100%.

De vorbă cu Fecioara Maria

Fecioara Maria i s-a arătat Myrnei de multe ori comunicându-i mesaje pentru binele omenirii în limba arabă. Apariţiile au avut loc noaptea, pe terasa casei. În timpul acestor deconectări de lumea exterioară, din faţa, mâinile, ochii şi gâtul Myrnei a curs ulei. Cea mai lungă transă a fost de 72 de ore consecutive, între 26 şi 29 noiembrie 1984. Pe durata extaziilor, care sunt înregistrate video, au fost prezenţi 4 medici. Stigmatele îi apar în perioada postului Paştelui. Numai în anii în care Paştele ortodox şi cel catolic s-au sărbătorit în aceeaşi zi, rănile s-au închis de la sine. Fenomenul a fost confirmat cu stupefacţie de chirurgii prezenţi.

Călugărul ales

Cel mai cunoscut caz, este al unui călugăr italian. Francisc s-a născut la 25 mai 1887, în orăşelul italian Pietrelcina, fiind al şaptelea copil al familiei di Nunzio. A fost botezat astfel la dorinţa mamei, care îl adora pe Sfântul Francisc din Assisi. Încă din copilărie, micul Francisc mergea zilnic la biserică, citea cărţi religioase cât păzea oile, dormea pe jos, cu o piatră sub cap. La 5 ani a văzut-o pe Fecioara Maria.

Fratele Pio

La 16 ani, s-a călugărit la mănăstirea franciscană din Morcone unde a primit un nou nume: Fra (fratele) Pio din Pietrelcina. A dus o viaţă plină de penitenţe: flagelarea trupului, mâncare puţină, practicarea tăcerii. A avut viziuni cu Fecioara Maria şi Iisus Christos. A studiat în cinci mănăstiri. Era veşnic bolnav. Termometrele din mănăstire se spărgeau când i se lua temperatura. Când i-au pus termometrul de la baie, preoţii au văzut cu stupoare că avea 48°C. În 1910, a fost hirotonisit preot. Şase ani mai târziu a ajuns la San GiovanniRotondo, unde a rămas până la moarte.

A sângerat 50 de ani

La 24 de ani i-a apărut în mijlocul palmelor un punct roşu, care-i dădea dureri mari. La 33 de ani, vârsta lui Iisus, i-au apărut pe corp toate rănile Mântuitorului. San Giovanni Rotondo a devenit, datorită lui Padre Pio, unul dintre cele mai vizitate locuri ale Italiei. Spovedea câte 16 ore pe zi. Din cauza stigmatelor sale, în1931 a fost suspendat din funcţiile sacerdotale pentru doi ani. S-a estimat că pierdea zilnic între 150 si 200 de grame de sânge. Nimeni n-a reuşit să explice cum rezista, mâncând extrem de puţin, şi cu dureri necruţătoare. A murit pe 23 septembrie 1968. Cu uimire, preoţii şi medicii au văzut că rănile i-au dispărut. A trăit 81 de ani, din care 58 de preoţie. A vărsat sânge din 50 de stigmate.

Minunile

Multe au fost însănătoşirile miraculoase săvîrşite de Padre Pio. Un copil de 14 ani avea două cocoaşe. Padre l-a spovedit şi i-a mângâiat spatele diform. Băiatul s-a ridicat cu spatele drept de pe scăunelul unde stătuse îngenuncheat. A vindecat cazuri de paralizie, orbire din naştere, cancer, surditate. 23 septembrie, ziua ridicării sale la Ceruri, este considerată sărbătoare catolică. A fost santificat la 16 iunie 2002. Despre el se spune că ar fi avut darul de a vedea şi păcatele pe care cei ce i se spovedeau nu le mărturiseau. Sau că putea fi văzut în acelaşi timp în două locuri.

Viziuni despre atentate teroriste

Singurul preot stigmatizat al istoriei, avea şi darul profeţiei. Pe când Karol Wojtyla era doar un tânăr preot, Padre Pio i-a spus: „Vei deveni Papă“. Cercetătorii susţin că, în 1950, abatele italian a prevestit valul de terorism ce urma să se abată asupra lumii la cumpăna dintre milenii. Spunea că, în primăvara anului 2003, va apărea un gaz aducător de moarte în principalele megapolisuri ale lumii. Vîntul va purta gazul otrăvitor prin lume. Autorii acestei catastrofe sunt teroriştii. Ţările victimizate, orbite de furie, vor păşi pe calea războiului împotriva terorismului. În centrul evenimentelor se vor aflaChicago, Londra, Roma, Ierusalim şi Tokyo. Padre Pio spune că Elveţia va trebui să fie pregătită pentru tulburări politice şi economice.

stigmate1 - Stigmatele, misterul rănilor divine

Vaticanul manifestă prudenţă

Biserica manifestă o prudenţă exagerată. Există o inflaţie de miracole în ultima vreme pe care autorităţile clericale se feresc să le recunoască pentru a nu fi acuzate de propagandă religioasă. Minunatele semne, cum mai sunt numite stigmatele în limbaj religios, sunt examinate cu deosebită atenţie de oamenii Bisericii, ani la rând. Pentru că au existat numeroase tentative de fraudă. Fanaticii nu au ezitat să îşi producă singuri rănile specifice martiriului lui Iisus. Drept urmare, Vaticanul a înfiinţat o comisie specială de studiere a minunilor.

Stigmatele Diavolului

Există cazuri de stigmate care nu reprezintă semnele crucificării. Urmele unor muşcături apărute în mod inexplicabil sunt considerate în accepţiune religioasă semne ale diavolului pe corpul celui posedat. Cele mai frecvente sunt muşcăturile la încheietura mâinii. De obicei, sănătatea mintală a subiecţilor consideraţi posedaţi este adesea pusă sub semnul îndoielii.

Francisc de Assisi

Sfântul Francisc din Assisi s-a născut la 1 septembrie 1181 în oraşul italian Assisi, într-o familie de postăvari. La 14 ani a plecat la Roma. A început să manifeste o atenţie deosebită faţă de săraci. Într-o zi, neavând bani, a scos cămaşa de pe el şi a dat-o unui milog. Îl imita pe Christos în umilinţă, sărăcie, simplitate şi nevinovăţie. După o rugăciune, pe muntele Averno, Francisc a avut o revelaţie în care i-a apărut Mântuitorul răstignit. Când şi-a revenit, s-a trezit cu stigmatele pe mâini, picioare şi coaste, răni pe care le-a purtat până la moarte. Ultimii doi ani de viaţă i-a trăit cu mâinile şi picioarele bandajate. Nu îşi expunea stigmatele în public. A murit la 45 de ani. A înfiinţat Ordinul Franciscanilor, bazat pe dragostea pentru oamenii săraci, bătrâni, bolnavi şi copii.

Luise Lateau

Cazul Luise Lateau se numără printre primele care au fost studiate cu o rigoare deosebită. În 1873, când femeia purta stigmatele de şase ani, a fost supusă unor studii efectuate sub patronajul Academiei Regale de Ştiinţe din Belgia. Autenticitatea rănilor a fost recunoscută. Neurologul Lefebre a supravegheat-o vreme de cinci luni, cu intenţia de a vedea dacă nu cumva îşi provoacă singură rănile. I-a închis mâinile în cutii de lemn şi în cilindri de sticlă. Cu toate acestea, în fiecare vineri, după miezul nopţii, rănile sângerau.

Therese Newmann

Therese Newmann a avut în 1926 o viziune cu Isus pe Muntele Măslinilor. A simţit o durere puternică în piept şi a început să sângereze. Apoi i-au apărut răni şi pe mâini şi picioare. După această întâmplare a refuzat să mai mănînce, ani la rând. În parapsihologie, fenomenul supravieţuirii vreme ândelungată fără hrană se numeşte inedia. Atunci când intra în extaz, Therese Newmann plîângea cu lacrimi de sânge.

Mereu 12 stigmatizaţi

Se spune că pe planetă există în permanenţă 12 purtători de stigmate, în viaţă. Când moare unul, apare altul, ei simbolizând mereu cei 12 apostoli. Nu s-a făcut un recensământ al stigmatizaţilor. Deşi este un fenomen rar, există destule informaţii despre cazuri concrete de stigmatizare. Studiile amănunţite reţin spre cercetare doar 20-30 de cazuri, din toate timpurile. Vaticanul a consemnat aproximativ 500 de purtători de stigmate până în prezent, din care a santificat doar 62.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top